Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидерите на ЕС с извънредна видеоконференция заради коронавируса

16 март 2020, 16:01 часа • 1584 прочитания

Лидерите на Европейския съюз(ЕС) ще участват във вторник в кризисна видеоконференция, за да координират действията си за борба с разпространението на коронавируса, съобщи AFP.

„От ключово значение е ограничаването на разпространението на вируса, осигуряването на достатъчно медицинско оборудване, стимулирането на научните изследвания и ограничаването на икономическите проблеми“, публикува в Twitter съобщение председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

 

27-те лидери на държави-членки на ЕС ще проведат своята извънредна среща на върха, свикана от Мишел, един ден след провеждането на подобна конференция на държавите от Г-7.

Европа беше обявена от Световната здравна организация за епицентър на глобалната пандемия от коронавирус, а Брюксел се опитва да координира ответните действия.

Няколко държави предприеха едностранни стъпки за затваряне на границите си или налагане на по-строг контрол за преминаване, въпреки призивите на ръководителите на ЕС за общ подход.

Министрите на финансите от еврозоната също трябваше да проведат късно днес видеоразговори във връзка с приемането на финансов пакет за стабилизиране на икономиката.

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че е обсъдил въпроса с канцлера на Германия Ангела Меркел, с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с Шарл Мишел.

"Работим между европейци", написа той и прогнозира, че ще има спешни "наложителни решения в следващите няколко часа".

Очаква се ръководителите на ЕС по-късно днес да обявят мерки за координиране на ограниченията за придвижване.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 16 март

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес