Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лицето на германския внос на газ от Русия с драстични мерки за пестене на ток и газ

24 октомври 2022, 07:20 часа • 1419 прочитания

Германският енергиен гигант Uniper затваря половината от офисите в централата си и намалява температурата в останалите помещения, за да пести газ, съобщиха от компанията пред Rheinische Post. 

Компанията е изключила всички устройства и лампи в 50% от офисните си помещения в Дюселдорф, спряла е почистването и е намалила температурата в сградите до 14 градуса - най-ниската, която може да бъде достигната, без да се повреди сградата, заяви говорител на Uniper според БГНЕС.

В офисите, в които работят хора, температурата също ще бъде понижена до 20 градуса, се казва в съобщението. В него не се дават повече подробности за това как ще се управлява персоналът.

През септември канцлерът Олаф Шолц се съгласи да национализира Uniper, като отпусна 29 млрд. евро, за да подкрепи най-големия вносител на газ в Германия. Преди войната Uniper беше името в Германия, с което се свързваше вносът на газ от Русия. Именно това доведе до 12,3 млрд. загуба за компанията през първото полугодие на тази година (войната в Украйна избухна на 24 февруари), която трябваше да бъде спасявана с държавен заем от 15 млрд. евро, отпуснат през юли. Uniper се готви и за съдебни битки срещу "Газпром"

Освен Uniper, и E.ON (EON.UL) предприема мерки за ограничаване на потреблението на ток и газ в сградите си с поне 20%. Това включва изключване на осветлението на логото и спиране на топлата вода, където е възможно. "Всеки киловатчас е от значение тази зима", заяви говорител на компанията.

ОЩЕ: Германското правителство реши да удължи работата на атомните централи

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес