Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Либия и Италия подписаха сделка за газ на стойност 8 млрд. долара

25 януари 2023, 22:17 часа • 1975 прочитания

Националната петролна корпорация на Либия е постигнала споразумение за 8 млрд. долара с италианския енергиен гигант ENI за разработване на офшорни въглеводородни находища.

"Постигнахме споразумение с ENI за развитие на петролния и газовия сектор чрез разработване на два офшорни обекта, които заедно ще могат да произвеждат 850 млн. куб. фута газ" на ден, заяви ръководителят на NOC Фархат Бенгдара пред либийския новинарски канал Al-Masar, цитиран от БГНЕС. Сделката на стойност 8 млрд. долара ще бъде подписана в събота на официална церемония, допълни той.

След нахлуването на Москва в Украйна Италия се опитва да намери алтернативи на руската енергия, а италианският министър-председател Джорджия Мелони ще посети Триполи през следващите дни, съобщават медиите от двете страни на Средиземно море.

Либия се намира на върха на най-големите петролни запаси в Африка, но е обхваната от конфликт след бунта от 2011 г., който свали дългогодишния диктатор Кадафи. Контролът върху петролните ресурси, инфраструктурата и приходите е основен двигател на дългогодишния конфликт, в който участват множество чуждестранни сили и безброй милиции.

От март миналата година, две правителства се борят за властта - едно в западната столица Триполи и едно в източната част на страната, подкрепяно от Халифа Хафтар. През декември NOC призова чуждестранните компании в сектора на въглеводородите да възобновят дейността си, като заяви, че е направила оценка на ситуацията със сигурността и е отбелязала "впечатляващо подобрение" на някои обекти, където проблемите със сигурността са затруднявали работата. Либия се надява да увеличи добива си на петрол до два милиарда барела дневно, от около 1,2 в момента.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес