Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Либерални политици зоват за нова Европа

27 септември 2018, 19:50 часа • 1167 прочитания

Известни либерални политици от цяла Европа призоваха за "нова" Европа в четвъртък, като предупредиха, че нарастващият национализъм заплашва десетилетията мир след Втората световна война. 

"Ние отказваме да бъдем ново поколение сомнамбули", пишат осемте лидери, чието писмо е публикувано в британския „Гардиън“ и френския „Либерасион“, както и в испанския новинарски сайт „Ел Диарио“.

Преди изборите за Европейски парламент, които ще се проведат през май догодина, те намекнаха за необходимостта от реорганизация на партийни съюзи в Брюксел, като заявиха: "Ние сме решени да надхвърлим съществуващите партийни структури, ако те действат като пречки".

Доминиращата в блока център-дясно на Европа, Европейската народна партия, е особено раздвоена за това дали да отхвърли популистката партия на унгарския премиер Виктор Орбан.

"Трябва да действаме сега, или европейският проект ще се забави", се казва в статията, предупреждавайки, че век след Първата световна война "нашият континент отново е изправен пред разделение и стагнация".

"По-лошо, той може да бъде задушен от националистически и популистки сили, за които ЕС представлява историческа аномалия, която трябва да бъде отменена".

Писмото беше подписано от Кристоф Кастанер - ръководителят на партията на френския президент Еманюел Макрон, както и от бившия италиански премиер Матео Ренци и Алберт Ривера, лидер на дясноцентриската испанска партия Сиудаданос. Малтийският премиер Джоузеф Мускат също го подписа заедно с Ги Верхофстад, лидер на либералната група АЛДЕ на членовете на ЕП; белгийският политик Оливие Шастел; бившият румънски премиер Дачиан Чолош; и Александър Пехтолд от холандската партия D66.

Те призоваха континента да се обедини и да "преоткрие Европа, за да отговори най-накрая на очакванията на своите граждани", предаде БГНЕС. 

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес