Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Леви и десни във Франция се скараха дали страната има проблем "Моленбек"

30 март 2016, 07:50 часа • 2898 прочитания

Френският министър за градовете, младежта и спорта Патрик Канер предизвика оживен дебат във връзка с твърденията му, че в страната има около 100 квартала, подобни на брюкселския Моленбек, смятан за свърталище на джихадисти. Канер заяви, че във Франция днес има стотина квартала, които имат прилики с Моленбек. “Има обаче и една огромна разлика - ние хващаме там бика за рогата", увери той, пише БГНЕС.

"Какво е Моленбек? Огромна концентрация на бедност и безработица. Това е мафиотска система със сива икономика", каза Канер.

Десните опозиционни партии приветстваха това виждане на воденото от социалистите правителство, докато други оспорват връзката между бедността и радикализацията.

"За пръв път имаме министър, който повдига завесата пред слепотата, която покрива очите и устата, произнася ясно истината", казва Флориан Филипо, един от лидерите на крайнодесния "Национален фронт".

Левицата обаче не споделя мнението Канер. Първият секретар на социалистическата партия Жан-Кристоф Камбаделис се дистанцира и каза, че на отделни улици и в отделни сгради има проблеми като в Моленбек, но не и в цели квартали.

Жулиен Дре, регионален съветник на Социалистическата партия за Парижки регион, призна, че от 20 години гетоизацията е довела до ръст в престъпността и до ислямистки гнезда. "Не ми харесва обаче да се поставя клеймо, защото на преобладаващата част от населението в тези квартали ѝ е омръзнало да бъде сочена с пръст", каза той.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес