Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Летище "Хийтроу" се готви да пуска ваксинирани срещу коронавирус с предимство

07 юли 2021, 12:49 часа • 1509 прочитания

Лондонското летище "Хийтроу" ще отвори "бързи писти" за напълно ваксинирани пристигащи, съобщи The Guardian. Идеята е опит от страна на авиоиндустрията да окаже натиск върху правителството на Великобритания преди очакваното утре (8 юли) обявяване на подробностите от плана на правителството да прекрати изискването пристигащите от "оранжеви" държави да се самоизолират, добавя БГНЕС.

Първоначално схемата ще включва напълно ваксинирани доброволци, пътуващи с избрани полети от Атина, Лос Анджелис, Монтего Бей и Ню Йорк.

Главният изпълнителен директор на "Хийтроу" Джон Холанд-Кей е на мнение, че този пилотен проект "ще ни позволи да покажем, че проверките на ваксинационния статус преди заминаване и пристигане могат да се извършват безопасно по време на чекирането, така че от 19 юли напълно ваксинираните пътници да избегнат карантината".

На същото мнение е и главният изпълнителен директор на Virgin Atlantic Шай Вайс, който заяви: "За да се възползва от предимствата на водещата ваксинационна кампания в Обединеното кралство, правителството на трябва да предприеме действия за премахване на самоизолацията на напълно ваксинирани пътници, пристигащи от "оранжеви" държави и не по-късно от отварянето на местно ниво на 19 юли".

Великобритания вече изостава от САЩ и ЕС и продължаващият прекалено предпазлив подход към международните пътувания ще повлияе допълнително на икономическото възстановяване и на поставените на карта 500 000 работни места в Обединеното кралство, смятат мнозина.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес