Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекарите в Европа недоволстват от СЗО заради признание за китайската медицина

07 ноември 2019, 07:55 часа • 2039 прочитания

Федерацията на медицинските академии в Европа (FEAM) призова за по-стриктен контрол над традиционната китайска медицина, пише британският вестник The Guardian, цитиран от БГНЕС.

Според лекарите, признаването на този вид лечение от Световната здравна организация (СЗО), ще доведе до терапии и практики, които понякога са дори вредни. FEAM обяви, че пуска днес, 7 ноември, обръщение към СЗО с призив да изясни кои практики и терапии от традиционната китайска медицина одобрява и препоръчва.

По-рано тази година СЗО реши да включи някои от традиционните, китайски лечения в Международната класификация на болестите (МКБ), която предлага и списък на леченията за признатите заболявания. МКБ е важна за много правителства по света, които я използват за да определят как да харчат бюджетите за здравеопазване.

СЗО казва, че решението им не представлява одобрение на традиционната китайска медицина, но FEAM твърди, че то ще даде необходимото извинение на производителите на хомеопатия да рекламират растителни и други алтернативни методи на лечение, като подвеждат обществото, че има доказателства за ефективността и безопасността им.

Хора със сериозни заболявания няма да отидат на лекар или ще отложат посещението, докато се самолекуват, казват от FEAM.

Председателят на FEAM професор Джордж Грифин заяви, че не трябва да се подценява важността на базираните на доказани факти лекарствени средства. "Повечето китайски лечебни средства са нерегулирани. Ние не изписваме лекарства и не правим процедури, без да има налични доказателства, че работят и не увреждат пациента", подчерта Грифин.

Според FEAM, китайските традиционни лекарства не са тествани за токсини и между отделните серии на производство има големи разлики в състава на лекарствата. "Същевременно пациентите си мислят, че получават адекватно лечение или терапия за сериозни заболявания", твърди директорът на FEAM.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес