Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лех Валенса: Ако и ние започнем да играем бокс, Путин ще бъде смачкан

15 март 2022, 08:43 часа • 17456 прочитания

Проблемът е в това, че трябва да се уговорим с Владимир Путин как ще водим борбата. Ако се води както той предлага, ако ще използва танкове, ракети и ще води война – тогава може и ние да насочим своите оръжия. И той няма да има никакъв шанс, защото имаме много по-голяма сила.

Това коментира в интервю за Нова телевизия първият демократично избран президент на Полша и носител на Нобелова награда за мир Лех Валенса.

"Питам се само защо трябва да се умира? Затова предлагаме да преминем към мъдростта, която трябва да съществува в 21-ви век, а не да действаме с оръжия и танкове за разрешаване на въпросите както в Средновековието. Това са двата стила на съприкосновение на старата епоха с новата“, каза още Валенса.

Според него свободата на Украйна зависи от солидарността на света. „Ако не сме солидарни ще стигнем до там докъдето стигна Хитлер - да завладее света. Трябва да се изгради солидарност пред методите на Путин“, заяви той.

"Тази война изглежда така все едно на едно и също игрище се играят два спорта - бокс и шах. Путин е този, който играе бокс, а всички останали - шах. Ако и ние започнем да играем бокс, Путин ще бъде смачкан и той трябва да разбере това", коментира още Валенса.

"Винаги съм уважавал Путин. Винаги съм го считал за мъдър човек. Но не съм вярвал, че е способен на такова нещо. Вече съм твърде стар. Ако бях по-млад, сега щях да съм в Украйна, за да помагам на Зеленски", заяви Валеса. 

Попитан трябва ли НАТО да се намеси в тази война Валенса отговори: "НАТО иска да каже: „Ние не искаме да воюваме, не използваме такива методи“. Но от другата страна се действа по бандитски начин. Трябва да докажем, че Путин няма никакви шансове, ако ние използваме неговите методи".

"Ако днес можех да разговарям с Путин, бих ударил по масата и бих му казал, че ако и ние извадим танковете, нищо няма да остане от него и Русия. Ще бъдат пометени, защото имаме оръжия, но искаме да използваме новите методи", коментира той.

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 15.03. - 20-ти ден война

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес