Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лавров: Случващото се в Беларус е борба за постсъветското пространство

19 август 2020, 15:23 часа • 1780 прочитания

Протестите в Беларус взеха трета жертва. Във военна болница в Минск е починал ранен по време на демонстрациите в Брест. Съобщението идва по време на видеоконферентната среща на върха на ЕС за Беларус. В навечерието ѝ лидерът на опозицията Светлана Тихановска призова европейските лидери да не признават резултата от президентските избори на 9 август.

За първи път ситуацията в Беларус коментира руският външен министър Сергей Лавров, който я определи като „борба за влиянието върху постсъветското пространство, започнала още в Украйна“.

„Тревожи ни опитът да се използват вътрешните трудности, с които се сблъсква Беларус, за вмешателство в тези събития. И не става дума просто за намеса, а за опит на тези външни играчи да натрапят на белорусите порядки, които смятат за изгодни“, заяви Лавров.

Изявлението идва по време на извънредната среща на върха на ЕС, която се очаква да потвърди решението на външните министри за налагане на санкции срещу високопоставени лица в Беларус, свързани с провеждането на президентските избори и насилието срещу протестиращите.

Да не признават изборните резултати, призова Светлана Тихановска в обръщение от Литва. Тя обяви, че опозицията в Беларус сформира съвет, който да координира продължаващите протести срещу президента Александър Лукашенко. Участници в Съвета изразиха готовност за диалог с външни посредници, включително с Европейския съюз и Русия. В телефонни разговори с лидерите на Германия и Франция руският президент Владимир Путин предупреди срещу външни намеси в беларуската криза.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес