Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лавров почна да се оплаква от бъдещо влизане на Украйна и Молдова в ЕС

18 юли 2022, 07:20 часа • 8439 прочитания

Руският външен министър Сергей Лавров нарече "геополитически ход срещу Русия" предоставянето на Украйна и Молдова на статут на кандидатки за членство в ЕС, предаде БГНЕС.

"Част от геополитическия гамбит срещу Русия е предоставянето на Украйна и Молдова (която очевидно също е изправена пред незавидна съдба) на статут на вечни кандидатки за ЕС", казва той пред руското издание "Известия".

"Засега те рекламират "европейската политическа общност", инициирана от френския президент Еманюел Макрон, в която няма да има специални финансови и икономически ползи, а искания за пълна солидарност с ЕС в антируските му действия", добави Лавров.

"Веднага ще поясня, че не е необходимо да се задълбочаваме в подробности, но самото изявление, което разкрива същността на това ново умишлено конфронтационно, разделящо начинание, е показателно", подчерта Лавров.

Концепцията за нова европейска политическа общност принадлежи на френския президент Еманюел Макрон. Според него Европа се нуждае от структура, която да спомогне за развитието на сътрудничество в области като геополитиката, енергетиката, инфраструктурата и транспорта с държави, с които не е възможна тясна интеграция в рамките на ЕС.

Изказването на Лавров е в противовес с по-ранни сигнали от Кремъл, че няма нищо против Украйна да се присъедини към ЕС.

Междувременно външният министър на ЕС Жозеп Борел заяви, че европейските страни трябва да проявят търпение и да изчакат ефекта от антируските ограничителни мерки на Запада.

"Санкциите изискват стратегическо търпение, тъй като постигането на желания ефект може да отнеме много време", каза политикът.

Той каза, че забраната за високотехнологични продукти, по-специално полупроводници, би трябвало да засегне сериозно руските компании, произвеждащи потребителска електроника, компютри, самолети, автомобили и военно-промишлени продукти.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес