Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лавров пак заговори за денацификация: Няма да има давност за престъпленията на Киев

21 октомври 2024, 00:51 часа • 1063 прочитания

Подкрепата на нацизма в Украйна е позор за лидерите на ЕС и за престъпленията на киевския режим няма да има давност, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за сайта aif.ru.

Още: Искахме Украйна да капитулира, а тя отвърна с инвазия в Курск: Интервю на Лавров на непропаганден език

„Степан Бандера и Адолф Хитлер са едно и също лице. Не напразно в редица европейски страни, по-специално в Полша, искат да постигнат историческа справедливост. Разбирам, че поляците имат свой сериозен нюанс. Въпреки това, обективно погледнато, те са за историческата истина, първо, за да не бъде потъпкана, и второ, за да не се възобнови нацисткото движение, което сега надига глава. Това трябва да бъде признато. Подобни престъпления нямат давност“, каза той на въпрос дали има шанс престъпленията на днешните украински нацисти в крайна сметка да бъдат осъдени на Запад.

Още: Лавров: Русия може да се споразумее с Грузия за окупираните региони

„Най-големият срам е за лидерите на Европейския съюз - председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Йенс Столтенберг, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел - които многократно заявиха от Брюксел, че трябва да подкрепят Украйна докрай, защото тя се бори за техните европейски ценности. Оказва се, че европейските лидери все още са готови да защитават така наречените ценности на нацизма. Затова задачата за денацификация съвсем не е лозунг, а неотложна задача“, подчерта руският министър.

Още: Кремъл отказва добронамерени преговори с Киев, московчани усетиха в какво ги вкара Путин (ОБЗОР - ВИДЕО)

Лавров отбеляза, че престъпленията, извършени по време на Втората световна война от нацистите, също не трябва да имат давност. „Бих искал да се надявам. Тези престъпления нямат давност. Германските, а и не само, нацисти са извършвали зверства и ужаси. Вече казах, че в тях са участвали и части на други европейски държави“, добави руският външен министър, цитиран от БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес