Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лавров: Ние не се намесваме във вътрешните работи на други държави

26 януари 2023, 09:59 часа • 3131 прочитания

Франция смята за приемливо да се меси в делата на друга държава. Русия никога не го прави. Така коментира руският външен министър Сергей Лавров думи на френския президент Еманюел Макрон към Русия, че стои зад решението на Буркина Фасо да поиска френските военни да напуснат страната, информира Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

"Това е въпрос на принципи на външната политика. Ние не се намесваме във вътрешните работи на други държави", заяви Сергей Лавров по време на среща с колегата си от кралство Есватини в столицата Мбабане. Той припомни и че преди известно време властите на друга африканска държава, Мали, също решиха да заменят френската армия с руска частна военна компания.

ОЩЕ: Това вече е почти истинска война: Лавров с ново виждане за събитията в УкрайнаиЗКАЗВАНЕ ШЕДЬОВЪР 

Лавров поясни, че това се е случило по време на сесия на Общото събрание на ООН, когато в кулоарите се е срещнал с тогавашния външен министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан, както и с ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел, които "донякъде агресивно" са го попитали защо Русия работи в Африка.

Лавров отговорил, че Москва е заинтересована да развива отношения с всяка държава, която желае да си взаимодейства с нея. В отговор европейските дипломати му казали, че "Русия трябва да разбере, че Африка е зона от особен интерес за ЕС", твърди той.

"Правейки тези неоколониални изявления, европейците смятаха за абсолютно нормално да работят директно по границите на Руската федерация", отбеляза той.

ОЩЕ: Пригожин призна как американците размазаха наемниците му от ЧВК Вагнер в Сирия 

Лавров добави, че доколкото му е известно, няколко частни френски военни компании работят в Евразия. "Това се смята за нормално, но когато суверенна африканска държава е разочарована от отношенията си с Франция и би искала да намери нови партньори за решаване на неотложни проблеми (включително в областта на сигурността), тя получава от президента Макрон отговор като този, който споменах", подчерта той.

Лавров заяви, че Франция е подкрепила терористични групировки при свалянето на либийския лидер Муамар Кадафи и когато Либия се е "превърнала в черна дупка", а съседните ѝ държави, включително Мали, са започнали да страдат от приток както на терористи, така и на оръжия, Франция е поискала от Съвета за сигурност на ООН да подкрепи изпращането на френски сили в Мали в рамките на операция "Бархан".

ОЩЕ: Пореден главорез, залял своя жертва с вряла вода, се похвали с членство в ЧВК Вагнер (ВИДЕО) 

Министърът заяви, че френските власти са поискали също от съвета да им предостави допълнителен мандат за противодействие на същите терористи, които са подкрепяли в Либия, "като по този начин са създали спирала на терористично насилие, която продължава в Африка и до днес".

"По онова време ние подкрепихме французите в Съвета за сигурност на ООН, защото вярвахме в необходимостта от противодействие на тероризма. Но ние не сме виновни за това, че френските военни в Мали не оправдаха очакванията на ръководството на тази страна", подчерта той.

Лавров заяви, че е огорчен от факта, че повечето европейски външнополитически инициативи "остават пропити с неоколониален манталитет, неоколониална логика, основана на принципа divide et impera - разделяй и владей".

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес