Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лавров не се впечатлява от бъдещо изключване на Русия от Г-8

24 март 2014, 22:24 часа • 30080 прочитания

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че не вижда „голяма трагедия” в това Москва да бъде изключена от Г-8 заради анексирането на Крим.

„Ако нашите западни партньори смятат, че този формат се е изчерпал, нека да е така. Най-малкото ние не се опитваме да се задържим в този формат и не виждаме голяма трагедия ако не се състои”, каза Лавров пред репортери, след разговори с държавния секретар на САЩ Джон Кери и и.д. външен министър на Украйна Андрей Дещица.

Коментарът му дойде в момент, когато лидерите от Г7 – САЩ, Япония, Германия, Италия, Франция, Канада и Великобритания провеждат среща в Хага и дискутират дали да наложат нови наказания на Москва за анексирането на Крим.

Лавров смята и че в Украйна е необходима широка конституционна реформа, пише Агенция "Фокус".

„Ние сме убедени, че е нужно да се започне широкомащабни, подчертавам с участието на всички региони, конституционна реформа. Ние не можем да наложим това на украинските политици, но това е нашата оценка. И без това е много трудно да се преодолее дълбоката вътрешна украинска криза. И за това говорих с изпълняващият длъжността министър на външните работи на Украйна Андрей Дещица, който помоли за среща. Ние му представихме как ние виждаме тези стъпки, които назначените от Върховната Рада ръководители трябва да предприемат, за да се постигне, накрая, нормален общонационален диалог”, заяви Лавров.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес