Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Латвийската премиерка сравни Русия с непредсказуем алкохолик

08 март 2024, 22:45 часа • 4106 прочитания

Запитана за рисковете, които Русия създава за сигурността на страната ѝ, латвийската премиерка Евика Силиня сравни голямата съседка на Латвия с непредсказуем "алкохолик", предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Живеем до съсед, който, може да се каже, е като алкохолик или наркоман, чиито действия не можем да предвидим", заяви тя пред латвийското обществено радио. "Трябва да сме наясно, че живеем в съседство с Русия, с Беларус", допълни тя. 

Още: Германия и Латвия също предупредиха за риск от терористични атаки в Русия в следващите 48 часа

Латвия е бивша съветска република, която е член на НАТО и Европейския съюз и има 214-километрова граница с Русия. Това поражда опасения, че тя, заедно с другите две балтийски републики, Естония и Литва, може да станат следващите цели на Москва в случай на победа в Украйна.

Още: Латвия забрани вноса на селскостопански продукти от Русия и Беларус

Трите държави са верни съюзници на Украйна и отношенията им с Русия бързо се влошиха след руското нахлуване в съседната страна, припомня АФП. През януари Литва, Латвия и Естония решиха да засилят охраната на границите си с Русия и Беларус, позовавайки се на необходимостта от възпиране и защита срещу военни заплахи. Силиня заяви, че руският президент Владимир Путин, който се очаква да спечели нов мандат на президентските избори следващата седмица, се опитва "да сплаши околните държави".

Още: Германия ще патрулира в небето над Прибалтика заради заплахата от Русия

Миналият месец външните министри на балтийските републики заявиха, че предстоящите избори в Русия няма да бъдат "нито свободни, нито честни" и осъдиха "репресиите" на Кремъл срещу опозицията и независимите медии, припомня АФП.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес