Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Латвийската православна църква се отдели от Московската патриаршия

08 септември 2022, 19:16 часа • 2147 прочитания

Парламентът на Латвия реши църквата на страната да се отдели от Московската патриария. Предложението за това е внесено от президента Егилс Левитс, съобщава официалният уебсайт на парламента.

"С приемането на закона се укрепва исторически съществуващата автономия и независимост на Латвийската православна църква, като се елиминира влиянието и властта на Руската православна църква над нашата православна църква", заяви Артус Каминс, председател на Комисията по правата на човека и обществените въпроси, като изрази мнение, че това решение отговаря на интересите не само на Латвийската православна църква, но и на обществото и националната сигурност в частност.

Пресслужбата на Сейма съобщи, че до 31 октомври Църквата трябва да приведе устава си в съответствие с измененията на закона за статута на Църквата. Канцеларията на президента на републиката трябва да бъде уведомена до 1 октомври за главата на църквата, митрополитите, архиепископите и епископите на служба.

Законът за Латвийската православна църква е приет през 2008 г. Преди влизането в сила на новите изменения Латвийската православна църква имаше статут на самоуправляваща се единица в рамките на Руската православна църква. В Латвия има около 350 000 православни християни.

Председателят на Междупарламентарната асамблея по православие, депутатът от Думата Сергей Гаврилов, подчерта, че инициативата на латвийския президент Егилс Левитс да признае "независимостта" на Латвийската православна църква от Московската патриаршия противоречи на международните задължения на Латвия и нарушава европейските конвенции за свобода на вероизповеданията.

Латвия, както и останалите прибалтийски републики, са едни от най-критично настроените към Русия страни. Наскоро те взеха общо решение да затворят напълно границите си за руски граждани.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес