Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лайчак в САЩ заради кризата в Косово

19 юни 2023, 14:26 часа • 1081 прочитания

Специалният пратеник на Европейския съюз за диалога между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак обяви, че ще пътува до Съединените американски щати, където ще обсъди с партньорите си решението на кризата в Косово.

„Ще отида във Вашингтон по покана на моите партньори от САЩ. Ще имаме интензивни дискусии за това как да постигнем напредък и какви непосредствени следващи стъпки да предприемем“, написа Лайчак във Фейсбук.

Той заяви, че на Преспанския форум за диалог ситуацията в Северно Косово е била основната тема на всички разговори и че през тази седмица е информирал посланиците на НАТО и ЕС за ситуацията на север, като добави, че е необходимо да се предприемат стъпки към деескалация.

„По-рано тази седмица информирах колегите си в Брюксел за неотдавнашното ми посещение в региона, текущата ситуация и пътя напред. По време на посещението в централата на НАТО се срещнах и със заместник-генералния секретар на НАТО Мирча Жоан и се съгласихме, че е необходимо да се предприемат незабавни стъпки за деескалация“, каза Лайчак.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес