Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лагард: ЕЦБ ще продължи да купува облигации с ускорени темпове

22 април 2021, 21:00 часа • 1316 прочитания

Европейската централна банка ще продължи да купува облигации с ускорени темпове, предаде БНР.

Изявлението направи гуверньорът на банката Кристин Лагард след редовното заседание на Управителния съвет по паричната политика на Франкфурт. Водещите лихви остават на рекордно ниските си нива, добави тя.

Програмата за спешни покупки по време на пандемия, чиято стойност е 1,850 трилиона евро, ще се запази до март следващата година или толкова дълго, колкото е необходимо до края на пандемията от коронавирус, заяви Кристин Лагард и потвърди, че ръководената от нея Европейска централна банка ще продължи с гъвкавия подход при покупката на дългови книжа.

Лагард призова за ефективно разходване на паричните ресурси с цел подкрепа на икономиката, като припомни, че за осигуряването им страните поемат сериозен обем нов дълг.

Краткосрочните икономически перспективи продължават да бъдат обект на несигурност, като коронавирусната пандемия все още ограничава бизнес дейността, посочи управителят на ЕЦБ на пресконференция след края на редовното заседание на централната банка.

Според Лагард европейската икономика вероятно ще се свие отново през първото тримесечие, след като в края на миналата година БВП на еврозоната беше с 4,9% под нивото от преди пандемията, но има сигнали за възобновяване на растежа през второто тримесечие.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес