Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лафчис и Гарелов: Гърция се бори за своето

16 юни 2015, 08:10 часа • 18063 прочитания

Всеки месец пенсионната система в Гърция глътва по 1 млрд. евро т.е. по 12 млрд. евро. Това е един от основните аргументи, заради които ЕС и МВФ натискат южните ни съседи и преговарящите твърдят „Край на играта”.

Жените с непълнолетно дете в Гърция могат да се пенсионират на 51 години, а стюардесите в държавната авиокомпания също могат да излязат в пенсия след само 15 години стаж – това са само част от примерите на Западна Европа за разхищение.

Досега кредиторите поискаха повишаване на пенсионната възраст от 53 на 67 години, както и пенсиите над 1400 евро да бъдат обложени с данък. Най-ниската пенсия в Гърция е 450 евро на месец.

Пред Нова телевизия бившият президент на „Левски” Томас Лафчис опроверга цитирани данни на Световната банка, че в Гърция една магистрала струва седем пъти по-скъпо от Германия. А журналистът Иван Гарелов подчерта, че външни фактори се опитват да „бутнат” правителството на „Сириза”.

Големият сблъсък сега е как да се съберат грубо 8 млрд. евро, за да се връщат външни кредити. До края на лятото Гърция всъщност  „Сириза” предлага облагане на по-богатите – например фирми с доход над 1 млн. евро годишно се облагат с повече. От друга страна ЕС иска да се работи по пенсионната система и рязане на разходите там, което удря по по-бедните, посочи Лафчис.

Няколко години Гърция беше в режим на икономии, но това не доведе до обещаваното подобрение. Сега Атина иска глътка въздух, заяви Гарелов.

Въобще не е вярно, че на обяд има по четири часа почивка. Повечето гърци работят на по две места, категоричен беше Лафчис. Той добави, че външните кредитори искат и 23% увеличение на данъка върху тока, което пак ще удари по най-бедните, каза още Томас Лафчис. Той обясни, че днес вече в Гърция идва и австрийският канцлер, който предлага разсрочване с пет години на около 6-те млрд. евро, които южните ни съседи трябва да върнат през това лято. Само на МВФ трябва да се върнат 1,6 млрд. евро до 30 юни.

И външните кредитори, и ЕС има накъде да отстъпят. Но сега се играе на много високо ниво, каза Гарелов. Той заяви, че подкрепата към „Сириза” в Гърция не намалява. Отделно САЩ настоява пред ЕС да има разбирателство с Гърция, за да се избегне опасността Атина в крайна сметка да се обърне за финансов ресурс към Русия.

Не вярвам, че Гърция ще излезе от еврозоната, защото никой не може да предвиди какво точно ще се случи – както за Гърция, така и за останалите страни в еврозоната, каза Лафчис.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес