Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кюрдите в Германия критикуват забрана на протест срещу Ердоган

18 септември 2018, 09:12 часа • 889 прочитания

Голямата кюрдска общност в Германия съобщи, че ѝ е било „забранено“ от властите в Берлин провеждането на митинг край Бранденбурската врата по време на визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган този месец.

Вместо да се стекат на 29 септември край символа на германското единство, кюрдите ще се съберат на „Потсдамер плац“ в деня на пристигането на Ердоган. Очаква се на протеста да се съберат около 10 000 души.

Михаел Гасен, говорител на берлинската полиция, подчерта, че протестът не е бил забранен, а района на Бранденбургската врата е ангажиран за подготовка на провеждането там на Деня на обединението на Германия на 3 октомври.

Но в гневно изявление кюрдската общност в Германия критикува решението, твърдейки, че „извънредните мерки за сигурност...значително възпрепятстват свободата да се демонстрира".

Лидерът на общността Али Ертан Топрак каза, че това ограничение означава "съмнително послание от страна на властите да ограничат правата на демократите в полза на един деспот".

Гасен обаче каза пред АФП, че "по време на посещението на Ердоган вече ще се разработят етапи за празненствата на 3 октомври", поради което провеждането на демонстрация няма да е възможно. "Помолихме организаторите да предложат друго място, но те отмениха протеста", добави той.

В Германия живеят около милион кюрди, много от които са от турски произход.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес