Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Курц: Отказът от преговори със Скопие и Тирана е грешка

08 ноември 2019, 15:59 часа • 1820 прочитания

Лидерът на австрийската Народна партия Себастиан Курц разкритикува „западната арогантност“ към Източна Европа, описвайки я като опасен развой на нещата. Той определи като „абсолютно погрешно“ решението за отхвърляне на началото на преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания, предава БГНЕС.

В интервю за немския Frankfurter Allgemeine Zeitung Курц предупреди за опасността от задълбочаване на пропастта между Източна и Западна Европа.

"Частично присъстващата западна арогантност допринася за укрепването на негативните настроения в източната част на Европа, а като последица е това, че западноевропейското население гледа на това от източната част от високо", каза бившият австрийски канцлер.

Той каза още, че не цени политиката на "вдигнат пръст и морална арогантност", като същевременно подчерта, че с нито педя не трябва да се отклоняваме от основните ценности като върховенството на закона и демокрацията.

„Това е основата на Европейския съюз. Фактът, че в мигрантската криза някои държави се опитаха да наложат политиката на отворени граници на други, със сигурност е задълбочил разделенията в Европа“, каза Курц.

Той предупреди и за проблемното схващане, че само и Източна Европа има „антиевропейски разбирания“. Според него те присъстват и на запад. "Когато се правят предложения от Източна Европа, те автоматично се обозначават като отрицателни за ЕС. От друга страна, всяко предложение на държава-членка се счита за смело европейско действие", критикува бившият канцлер.

Той подчерта съществуването на двоен аршин.

„Наскоро бе решено разширяването на ЕС към Западните Балкани. Северна Македония и други страни наистина положиха големи усилия в прилагането на реформи и заслужават европейска перспектива. Трябва да внимаваме да не ги загубим и да се обърнат към Турция, Русия и Китай. Държавите, които този път бяха „против“, със сигурност не са „антиевропейски ориентирани източноевропейци“, каза Курц.

Той също така изрази надежда решението да не се започнат преговори със Северна Македония и Албания да бъде отменено възможно най-скоро.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес