Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кулеба: Германия веднага започва да търси Patriot за Украйна не само в НАТО, но и в света

04 април 2024, 18:09 часа • 2764 прочитания

Германия инициира търсенето на налични системи за противовъздушна отбрана Patriot сред западните съюзници и даже в света, които да бъдат предадени на Киев. Това обяви украинският външен министър Дмитро Кулеба пред репортери след срещата на Съвета Украйна-НАТО на 4 април в Брюксел. 

Германия, която е начело на коалицията за противовъздушна отбрана, действаща в рамките на Рамщайн, "започва незабавен анализ на всички налични системи Patriot, не само сред съюзниците, но и в света, за да се види какво може да се направи, какви противовъздушни системи могат да бъдат доставени на Украйна", каза Кулеба, цитиран от "Европейская правда".

Още: Кулеба: Западните съюзници искат Украйна да воюва с вързани зад гърба ръце 

Той призна, че е произнесъл много остра реч пред външните министри на срещата.  

"Един от много опитните министри коментира, че това е най-тежката реч на министър на външните работи, която е чувал през живота си. Извиних се, че развалих празничното настроение по повод годишнината на НАТО, но почувствах, че трябва да покажа на колегите си суровата реалност, в която живеят жителите на Харков, Одеса, Лвов", каза Кулеба.

Още: Кулеба: Дайте ни проклетите Patriot

Той добави, че по време на заседанието на Съвета Украйна-НАТО е обсъждана изключително една тема - доставката на системи Patriot на Украйна, въпреки че съюзниците са планирали да говорят по други теми. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес