Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кримският мост: Ще взриви ли Украйна най-важната транспортна артерия на Русия на 9 май?

07 май 2022, 00:24 часа • 60199 прочитания

В украинския интернет сегмент се появи сайт с обратно броене до "падането на Кримския мост". Освен това се посочва, че събитието трябва да се случи на 9 май. Междувременно в навечерието на Деня на победата, на 6 май, САЩ доставиха на Украйна ракетни системи M142 HIMARS: техният обсег е до 500 километра, а технически въоръжените сили на Украйна са доста способни да нанасят удари. Ще успеят ли да разрушат Кримския мост в Деня на победата?

Обект от особено значение

Кримският, или Керченският, мост струва на Русия около 230 милиарда рубли - около два годишни бюджета на голям регион. Но е трудно да се оцени стойността му в милиарди: Крим е получил път, свързващ го с континента, а за Русия мостът е станал символ на развитие и единство.

Освен това създаването на моста се е превърнало във върха на технологичните решения в строителната индустрия. Това е най-дългият мост, строен някога от Русия.

Според руски медии, като се има предвид къде днес минава линията на контакт с въоръжените сили на Украйна, Крим няма да остане без снабдяване и комуникации с "континенталната част", ​​дори ако мостът бъде разрушен. Но от идеологическа, морална и символична гледна точка такъв удар е трудно да се подценява. Ако Кримският мост бъде взривен, това дори няма да е сравнимо с крайцера "Москва", а с много по-сериозни щети върху имиджа на Русия и цялата "специална операция", както наричат в Кремъл инвазията в Украйна.

Въоръжените сили на Украйна разполагат с ракети с необходимия обсег

Сайтът "Войнасфейками.рф" пише, че въоръжените сили на Украйна не разполагат с оръжия, способни да навредят на Кримския мост. Например украинските ракети няма да могат да достигнат Керченския проток поради недостатъчен обсег.

Но такава оценка има предвид "Точка У" с техния 120-километров радиус. Докато в края на април САЩ пуснаха на въоръжение в Украйна тактически ракетни комплекси M270 MLRS, способни да нанасят удари на разстояния до 300 километра, отбелязва изданието "Блокнот".

А на 6 май стана известно, че въоръжените сили на Украйна са получили и тактически ракетни системи M142 HIMARS: техният обсег е до 500 километра. Освен това не бива да забравяме и украинските ракети "Нептун". Те са предназначени да удрят кораби, но теоретично могат да се използват срещу голяма конструкция като мост.

Плюс това в резерва на въоръжените сили на Украйна има ракети "Сапсан". Те още не са използвани в полеви условия, но на теория могат да ударят и на 450 км. Освен това Въоръжените сили на Украйна са добре запознати с възможностите на руската противовъздушна отбрана. И ако са привлекли няколко "Байрактар"-а за удари по "Москва", тук те могат да нанесат съсредоточен удар с абсолютно всичко, което е на тяхно разположение.

Русия вижда заплаха

Украинският политолог Юрий Романенко смята, че Киев определено ще удари Кримския мост. "Защо, ако Русия удари Белгород-Днестровския мост, Украйна трябва да се сдържа в подобни желания? Няма нито една причина Украйна да не наруши връзката между Крим и Русия", казва украинският коментатор.

Той също така твърди, че след Кримския мост ще бъдат нанесени ракетни удари от Въоръжените сили на Украйна по съоръжения на железопътната инфраструктура на руска територия в 300-километрова зона от украинско-руската граница.

Аналогично изявление направи и секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов. Той заяви, че Въоръжените сили на Украйна ще нанесат удар по Кримския мост веднага щом се появи такава възможност. А сега такава се появи.

В отговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече това "анонсиране на терористичен акт", а заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев обеща, че Русия със сигурност ще отговори на подобни действия. "Надявам се той разбира, че ще бъде ответна цел", написа Медведев.

"Заплахите не вещаят нищо добро"

Ръководителят на анексирания Крим Сергей Аксьонов казва, че изявленията за удара по моста "за пореден път потвърждават, че нацисткият режим, който се настани в Киев, трябва да бъде смазан докрай". "Само така можем гарантирано да ликвидираме заплахите, идващи от територията на Украйна", казва Аксьонов.

С него е съгласен и кримският политолог Владимир Джарала. По думите му "заплахите от Украйна за взривяване на моста не вещаят нищо добро":

"Украинските националисти няма да пропуснат възможността на свещения ден 9 май нещо да сътворят. Следователно всякакви, дори най-идиотските изявления от страна на официален Киев или отвличат вниманието от нещо, или подготвят за нещо. Следователно бдителността престава да бъде абстрактно понятие и става все по-ясно, че само пълната ликвидация в обозримо бъдеще на всички бъдещи заплахи от страна на това "смъртно болно образувание" е гаранция за пълна сигурност", смята той.

Принскрийн от сайта за обратно броене Crimeanbridgedown.

Друг политолог от полуострова - Андрей Никифоров - смята, че обсъждането на потенциален удар е само част от пропагандата на Киев. А сайтът с обратно броене е предназначен за украинската аудитория, която е загубила критично мислене:

"Строго погледнато, цялата митологизирана украинска история се състои от превръщането на "зрад" (предателство, провал) в "перемога" (превъзходство). И още една – това е ударът по Кримския мост. Впрочем как се готвят да го ударят, ако според тяхна информация няма мост, а това е декор на "Мосфилм"? Те биха искали да ударят много места, моста към остров Руски в Японско море, например. Но шансовете са еднакви навсякъде", каза той.

Най-защитеният мост в света?

По традиция говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговаря, че всичко ще бъде наред.

"Мостът и всички стратегически обекти се осигуряват с всички необходими мерки за сигурност и предпазливост от съответните служби", казва той.

Но член-кореспондент на Руската академия на ракетните и артилерийски науки, пенсионираният капитан от първи ранг Константин Сивков, не е съгласен с него. Според офицера дори не става дума за ракети: Киев може да изпрати подводни диверсионни групи да взривят моста.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

"Подкопаването на опора на моста е трудно нещо. Една саботажна група не може да реши тази задача. Освен това трябва да се има предвид, че имаме плътна система за противоподводна диверсионна отбрана и ще бъде трудно да се проникне, но все пак е възможно", казва Сивков.

От друга страна, кримският сенатор Олга Ковитиди смята, че Кримският мост е защитен от атаки: от въздуха мостът е защитен от два полка, оборудвани със С-400, те създават един вид купол с диаметър 400 километра. Освен това има допълнителна многостепенна защита от системи за противовъздушна отбрана, включително "Панцир С-1".

"Черноморският флот защитава моста от водата, самият мост е оборудван със сериозна система за хидролокация, която позволява да се изключат подводни диверсии", казва Ковитиди.

По думите ѝ Кримският мост днес е най-защитеният мост в света. "Обектът е защитен и от ракетен комплекс "Вихър", система за хидролокация и противодействие на диверсанти "Плавник" – при откриване на водолази на разстояние по-близо от 300 метра от моста се включва звуков сигнал с изискване за напускане на забранената зона. Ако неканеният гост не промени курса и доплува на по-малко от 100 метра от опорите на моста, интензитетът на звуковия сигнал се увеличава рязко, до болковия праг, и човек не може да издържи", обяснява сенаторът.

Мостът, в допълнение към Министерството на вътрешните работи и ФСБ, се охранява от специална военноморска бригада на Руската гвардия - те патрулират акваторията с катери, а също така са въоръжени с автомати, картечници, гранатомети и преносими зенитноракетни комплекси.

Също така Кримският мост е защитен от служба за радиоелектронна борба – тя осъществявала включително забрана за летене на дронове.

Ударни хеликоптери ще стигат дори до Москва

Руснаците припомнят удари, нанесени от Въоръжените сили на Украйна в Белгород и Брянск, пробивите в мариуполското пристанище. Всичко това се е случило независимо от системата за противовъздушна отбрана. А успехът е постиган благодарение на изненадата и движението на украинските хеликоптери на изключително ниски височини.

Според говорителя на руското външно министерство Мария Захарова американските хеликоптери в Украйна могат да бъдат използвани за нанасяне на удари по Русия. По-специално тя говори за ударните Ми-17, предадени наскоро на Въоръжените сили на Украйна. Бойният им радиус на приложение е около 600 км. Те могат да покрият Краснодар, Ростов и Воронеж. А при удачно стечение на обстоятелствата - дори да ударят Москва! Кримският мост е просто наблизо.

Военният експерт Константин Сивков обяснява как допълнително да се защити границата на Русия с Украйна. Според анализатора тя трябва непрекъснато да се патрулира от самолети с радар с радиус на действие 1200 километра.

"По времето на разпадането на СССР имахме около 30 такива самолета. Сега са 9. Но за пълно покритие на Украйна са достатъчни два, в тази връзка е много странно, че това все още не е направено", казва Сивков.

Междувременно, като се вземат предвид американските ракети и ударни хеликоптери, получени от Въоръжените сили на Украйна, има повече шансове да бъде нанесен удар по Кримския мост.

На 6 май представителят на въоръжените сили на Латвия Янис Слайдинш също коментира появилите се съобщения, че Украйна планира да нанесе удар по Кримския мост на 9 май.

"Това е много интересно - появи се информация, че на 9 май Украйна планира да нанесе удар по Кримския мост. Тази възможност трябва да се има предвид, тъй като след доставките от западни страни Украйна има такава възможност да нанесе удар по този много стратегически важен мост, по който от Русия пристига снабдяването за южното направление на въоръжените сили", отбелязва Слайдинш в ефира на Латвийското радио.

ВИЖТЕ ОЩЕ: След потопяването на "Москва": Украйна има още по-голяма цел

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес