Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кремъл: Надяваме се бизнесът да разбира защо са нужни още "доброволни" данъци

17 февруари 2023, 16:14 часа • 1676 прочитания

В Кремъл изразиха надежда, че руският бизнес ще прояви разбиране защо се налага въвеждането на допълнителна "доброволна" такса.

По-рано руският финансов министър Антон Силуанов обяви в интервю, излъчвано по държавната телевизия, че "се подготвят специални промени в данъчното облагане", без да дава подробности. Компаниите вероятно ще трябва да плащат извънредни данъци върху извънредните си печалби от последните години, обясни Силуанов. Газовите и петролните компании няма да бъдат облагани допълнително.

"Бизнесът трябва да разбере реалностите и съществуващите нужди на страната", така коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предложението да се събира "доброволна вноска" от компаниите в Руската федерация. По-рано от Съюза на предприемачите в Русия реагираха отрицателно и определиха идеята като "неосъществима", съобщи РБК.

"Практиката на „доброволни събирания“ от бизнеса е често срещана по света. Сега властите са в процес на уточняване на всички нюанси на това предложение съвместно с бизнеса", добави Песков пред репортери.

ОЩЕ: САЩ: Русия вече не е пазарна икономика

Той подчерта, че основното в инициативата е „доброволността“, както и че е важно да има "двупосочност" между правителството и бизнеса. „Затова тук е необходимо и едната, и другата страна, ясно да разбираме реалностите, в които сега живеем, и нуждите, които държавата има“, каза Песков в отговор на въпрос за отношението към онези, които не искат да дадат "доброволна" такса.

Русия планира да запълни бюджетния си дефицит, причинен от западните санкции, като наложи специални нови данъци на големите компании, за да си осигури приходи за около 300 милиарда рубли (4 милиарда долара). Миналата седмица вицепремиерът Андрей Белоусов заяви, че властите водят преговори с големите компании относно дупката в бюджета. Той посочи, че се обсъжда еднократен и доброволен специален налог, а от Съюза на предприемачите реагираха с неодобрение.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес