Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кралското семейство упрекна BBC заради документален филм

23 ноември 2021, 21:10 часа • 2372 прочитания

Британското кралско семейство упрекна BBC заради документален филм. В него се твърди, че преди принц Хари и съпругата му Меган да се откажат от задълженията си в двореца, е избухнала задкулисна информационна война.

"Принцовете и пресата" се спира на начина, по който Хари и по-големият му брат Уилям са се справяли с медиите, докато са се издигали в зряла възраст след трагичната смърт на майка им Даяна през 1997 г.

Първият от двата епизода, който беше излъчен в понеделник вечерта, предполагаше, че Хари в частност има враждебно отношение към медиите, което се е влошило, след като той започна да се среща с американската актриса Меган Маркъл през 2016 г.

Във филма се твърди, че вътрешни лица в двореца са захранвали медиите с негативни истории за първоначално популярните Хари и Меган, докато зад стените на двореца се е разигравала битка за власт.

Но също така се съобщава, че Хари е саботирал положителното отразяване в пресата на обиколката на баща му принц Чарлз в Близкия изток, когато е направил остро изявление в защита на Меган срещу неблагоприятните заглавия.

"Свободната, отговорна и открита преса е от жизненоважно значение за една здрава демокрация", се казва в рядко срещано съвместно изявление на трите кралски семейства, представляващи кралица Елизабет II, Чарлз и Уилям, което беше включено в програмата.

"Твърде често обаче пресилени и необосновани твърдения от неназовани източници се представят като факти и е разочароващо, когато някой, включително Би Би Си, им придава достоверност."

Кралското семейство може да бойкотира националния телевизионен оператор в бъдеще, твърдят различни източници. "Нищо не е изключено", съобщи вестник "Сън", като се позова на високопоставен кралски източник.

Уилям и Хари вече бяха ядосани на Би Би Си, след като съдебно разследване потвърди, че журналистът Мартин Башир е използвал фалшив претекст, за да получи бомбастично интервю с майка им през 1995 г.

В интервюто Даяна призна за изневяра и произнесе прочутата фраза, че в брака ѝ "има трима души" - тя, Чарлз и бъдещата му съпруга Камила Паркър-Боулс.

Даяна умира на 36-годишна възраст в автомобилна катастрофа, докато е преследвана от папараци в Париж. Чарлз се ожени за Камила на скромна гражданска церемония през 2005 г.

В "Принцовете и пресата" се казва, че докато Хари никога не се е отървал от омразата си към пресата след смъртта на Даяна, Уилям е постигнал съгласие, предоставяйки ограничен достъп в замяна на благоприятно отразяване.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес