Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Край на спасителната операция в Киев: Колко са жертвите след удара по детската болница?

10 юли 2024, 13:20 часа • 2396 прочитания

Издирвателно-спасителните операции, свързани с масовото ракетно нападение на Русия по Украйна на 8 юли, са приключили в Киев. Това съобщи Държавната служба за извънредни ситуации сутринта на 10 юли.

Преди два дни руските сили извършиха атака срещу столицата и други градове в Украйна като Кривой Рог и Днипро. Една от руските ракети - X-101 - порази директно детската болница "Охматдит" в Киев.

Още: Пиле "Киев": С пиршество Русия отпразнува председателството на Съвета за сигурност на ООН

Малко след края на спасителните операции градските власти обявиха, че броят на загиналите при нападението е нараснал до 34 души. Сред жертвите, загинали при удара в Киев, пет са деца.

Двама души загинаха в "Охматдит", 14 - в жилищна сграда, 7 - в бизнес центъра "Доминион", 9 - в клиника "Адонис", двама - в близост до метростанция "Лукяновска". Ранени са 121 души, сред които 10 деца. Нанесени са щети и разрушения на 129 сгради.

Въз основа на публично достъпната информация - това е повече от 33-мата цивилни, загинали по време на атаката срещу столицата на 29 декември, която кметът Виталий Кличко обяви най-смъртоносния удар по Киев от началото на пълномащабната инвазия, припомня Kyiv Independent.

Още: Русия ползва западни компоненти за типа ракета, поразила детската болница в Киев (ВИДЕО)

Колко души са спасени?

"Това бяха трагични, напрегнати и изтощителни дни", написа Държавната служба за извънредни ситуации в Телеграм. "Спасители от Спешна помощ и десетки единици техника непрекъснато разчистваха развалините, опитвайки се да спасят всеки живот".

Общо 11 души са били спасени от службите на място след нападението.

Още: Украинската прокуратура: Решението за атаката по "Охматдит" е взето от висшето ръководство на Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес