Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ковид-сертификатът вече ще е задължителен за влизане в Европейския парламент

28 октомври 2021, 18:40 часа • 2852 прочитания

Дигитален сертификат ще се изисква и в Европейския парламент, съобщи Politico.

Той ще се изисква за всеки — законодател или персонал — който влезе в помещенията на Парламента в Брюксел, Страсбург и Люксембург от 3 ноември. Това гласи имейл, изпратен в сряда от Генерална дирекция за персонал на парламента и получен от POLITICO.

Решението e взето от генералния секретар на парламента Клаус Веле, след като мнозинството от заместник-председателите на камарата гласуваха в полза на въвеждането на сертификата. Но това предизвика възмущение сред някои евродепутати, които смятат, че за накърнени основните им права.

„Доколкото ни е известно, Европейският парламент би бил първият в Европа, който прилага такава мярка“, пишат евродепутати, включително Франсоа-Ксавие Белами от ЕНП, Мишел Ривази от Зелените, Виржини Жорон от групата „Идентичност и демокрация“ и Ан-Софи Пелетие от Левицата, в писмо, изпратено във вторник до председателя на парламента Давид Сасоли.

„Това би нарушило много фундаментален принципи в една демократична камара: Никога не трябва да бъде възпрепятстван избран представител, който е изпълнил всички законови задължения, да влезе в парламента“, добавиха евродепутатите.

 

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес