Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Корупционният скандал взе поста на австрийския вицеканцлер

18 май 2019, 14:05 часа • 3783 прочитания

Австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, ключова фигура в европейската крайна десница, подаде оставка броени дни преди изборите за Европейски парламент. Това съобщиха световните агенции, цитирани от БГНЕС.

Причина за оттеглянето му стана скандално тайно видео, пуснато от две германски медии, в което Щрахе обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата политическа формация. „Представих оставката си на канцлера Курц и той я прие“, се посочва в изявление на Щрахе.

По-рано днес вицеканцлерът настоя, че е станал жертва на „целенасочена политическа атака“, която е използвала незаконни средства. След това той заяви, че напуска поста си, за да избегне по-нататъшно накърняване на репутацията на правителството.

Разследването, на което беше обект Щрахе, беше извършено от германските издания „Шпигел“ и „Зюддойче цайтунг“. Записът е бил направен на испанския остров Ибиса още през юли 2017 г. - три месеца преди парламентарните избори в Австрия, които изведоха крайно дясната Партия на свободата до властта и направиха Щрахе втория човек в правителството.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес