Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Корсиканските националисти искат автономия

02 януари 2018, 21:11 часа • 1487 прочитания

Корсиканските националисти смятат в най-скоро време да започнат преговори с Париж за предоставяне на автономен статут на острова, заяви Жан-Ги Таламони след завършилата в Аячо церемония по избирането му за председател на Корсиканското събрание – нов административен орган на острова, заменил два териториални и един регионален съвет.

Въпреки че Корсика е част от Франция, Таламони говори в парламента на корсикански.

„След няколко дни ще започнем преговори с френското правителство. Смятаме да представим за разглеждане наш проект (за статута и развитието на острова), получил мощна демократична подкрепа”, каза председателят на регионалния парламент.

Коалицията на корсиканските националисти Pe a Corsica („За Корсика”), в която влизат както привърженици на разширената автономия на острова, така и политици, които се обявяват за независимост от Франция, спечели на 10 декември убедителна победа на изборите за регионално Събрание и получи 56,5% от гласовете.

Обединението изпревари категорично всички партии, включително и „Република, напред” на президента Еманюел Макрон. Коалицията разполага с 41 от общо 63 депутатски места, предаде БГНЕС.

За да получат максимално широка подкрепа на изборите, националистите много преди гласуването смекчиха позицията си и сега се обявяват не за отделяне на Корсика от Франция, а за получаване на статут на широка автономия.

Пред депутатите Таламони каза: „В продължение на дълги години някои от тази страна на Средиземно море представяха нашата борба като някакъв антифашистки демарш, но всъщност нямаше нищо подобно от наша страна. Като всички истински патриоти от други епохи, действахме от любов към своя народ, а не от омраза към друг”.

Таламони увери, че „корсиканският народ смята да живее в братство с другите околни народи както в средиземноморския регион, както в Европа, така и извън нея”.

Политикът посочи, че „националното освобождение, осигуряването на (икономическо и социално) развитие, осигуряването на социална справедливост остават в центъра на нашите стремежи за създаване на собствен политически модел”.

Националистите настояват за редица промени в конституцията на Франция: корсиканският език да бъде признат на острова за официален заедно с френския и да се въведе статут на местните жители, така че жители на други части на Франция да бъдат ограничени при закупуването на земя. Париж решително отказа да бъде направено подобно допълнение в основния закон. Националистите искат също осъдените на затвор техни съмишленици да бъдат амнистирани.

Таламони каза пред парламента, че посвещава днешната победа на националистите, водили десетилетна въоръжена борба срещу централната власт в края на 20 в., приключила през 2014, за да даде възможност за развитие на политически процес.

„Нашата днешна победа (на изборите) посвещавам на всички партии и политически формации. Посвещавам я на представителите на „Фронта за национално освобождение на Корсика” – тази непобедена армия, създадена преди 40 години за защита на корсиканския народ. Тези, които водиха въоръжена борба за Корсика и които вече не са на този свят, те винаги ще маршируват редом с нас”, каза председателят на регионалния парламент.

През последните 2 години националистите управляват острова с население от 330 000 души. Умереният националист Жил Симеони ще оглави новото регионално правителство.

Корсика, прочута с някои от най-хубавите плажове в Европа и с това, че е родното място на Наполеон Бонапарт, дълго време беше гореща точка на войнствена антифренска съпротива, но през последните години изглежда по-стабилна.

При най-тежката националистическа атака през 1998 беше убит най-високопоставеният представител на Париж на острова Клод Ериняк.

В петък специалната пратеничка на правителството в Париж Жаклин Гуро ще замине за Корсика за преговори.

Допитвания показват, че повечето корсиканци, преобладаващата част от които се издържат от туризма или работят в публичния сектор, искат да останат част от Франция.

Дори и самият Таламони казва, че островът може да се отдели от Франция най-рано след 10-15 години, ако мнозинството го поиска.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес