Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Корбин: Възможни са нови парламентарни избори тази година

11 юни 2017, 14:10 часа • 796 прочитания

Предсрочни парламентарни избори в Обединеното кралство са възможни до края на тази година или в началото на следващата. Това становище беше изразено в ефира на ВВС от лидер на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин.

"Мисля, че е доста вероятно парламентарни избори да се проведат по-късно тази година или в началото на следващата и това ще бъде нещо добро", прогнозира той, като подчерта, че "е готов да се бори през следващата предизборната кампания“.

Лейбъристът също така каза, че няма да се коалира с никого и каза, че партията му е готова да сформира свое собствено правителство.

Британските консерватори събраха най-много гласове на предсрочните парламентарни избори в четвъртък, но загубиха мнозинство. В 650-местната Камара на общините торите получиха 318 места, за самостоятелно правителство обаче им трябват 326 места.

Мей изпрати днес в Белфаст преговорна група за съюз между Консервативната партия и северноирландската формация. Така страната ще има правителство на малцинството с парламентарната подкрепа на 10-те депутати от DUP, които се очаква да подкрепят основните законопроекти на правителството на Тереза Мей.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес