Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конституционният съд на Молдова отмени извънредното положение

28 април 2021, 23:30 часа • 1430 прочитания

Конституционният съд на Молдова отмени парламентарния указ за въвеждане на извънредно положение в републиката за периода от 1 април до 31 май. Това решение беше взето на заседание, което беше излъчено на уебсайта му от пресслужбата на съда, съобщава ТАСС.

„Да се признае за противоконституционно решението на парламента на Република Молдова за обявяване на извънредно положение № 49 от 31 март 2021 г.“, - прочете решението на председателя на Конституционния съд Домника Маноле.

Решението беше оспорено от депутата на парламента Октавиан Цику, както и от депутата от проевропейската Партия на действието и солидарността Сергей Литвиненко. Според тях, кабинета в оставка няма право да излезе с инициатива за въвеждане на извънредно положение. Опозицията смята, че по този начин властите са се опитали да отложат датата на предсрочните парламентарни избори.

Изпълняващият длъжността министър-председател Аурелиу Чокой обясни, че извънредното положение позволява на ограничения в пълномощията си кабинет по-ефективно да преразпределя бюджетните средства, да регулира дейността на икономическите агенти, да ограничава контактите между хората и да прибягва до други мерки за контрол на епидемичната ситуация.

По-рано Конституционният съд на Молдова позволи на президента на страната Мая Санду да разпусне парламента. Президентът обеща да подпише съответния указ веднага след отмяна на извънредното положение. Според молдовските закони ръководителят на републиката може да определи датата на изборите, които ще трябва да се проведат не по-рано от 60 дни и не по-късно от три месеца след датата на разпускане на парламента.

Извънредното положение беше въведено в Молдова на 1 април поради влошената епидемична ситуация. От февруари ежедневното нарастване на броя на заразените започна рязко да се увеличава в страната и властите на републиката алармираха, че в болниците почти няма места за пациенти с тази инфекция. През април интензивността на разпространението на COVID-19 в Молдова започна да намалява, но епидемиолозите не препоръчват отказване от настоящите ограничения, пише БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес