Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комисията на Илхан Кючюк ще проверява еврокомисарите за конфликт на интереси: Кои са подводните камъни? (ВИДЕО)

18 септември 2024, 14:49 часа • 1754 прочитания

Комисията по правни въпроси в Европейския парламент, оглавявана от българския евродепутат Илхан Кючюк (ДПС/"Обнови Европа"), ще прави оценка за реален или потенциален конфликт на интереси при новите еврокомисари. На брифинг в ЕП на 18 септември Кючюк обяви, че след като Европейската комисия предостави подадените от кандидатите декларации по интереси, на неговата комисия ще са ѝ нужни от 24 до 48 часа, за да ги прегледа и да вземе решение.

Той обаче не се ангажира с точна дата кога ще приключи процедурата, защото все още няма официален график. След разглеждането на декларациите ще има изслушвания на кандидат-комисарите в различни комисии. Кючюк добави още, че комисията му няма правомощия по разследване.

Вчера, 17 септември, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви състава на своята нова Еврокомисия, която ще е с мандат до 2029 г. Българският еврокомисар Екатерина Захариева получи ресор "стартъпи, изследвания и иновации". Ето останалите комисари и портфейлите им: Фон дер Лайен обяви състава на новата Еврокомисия: Кой ресор е за България? (ВИДЕО).

Още: Изненадваща прогноза на "Политико": Екатерина Захариева ще бъде отхвърлена като еврокомисар? (СНИМКИ)

Комисията по правни въпроси гледа само финансовата част

"Процедурата за наличието или не на потенциали конфликти на интереси е сред отговорностите на Комисията по правни въпроси. Това е предпоставка за даването на официално начало на изслушванията на кандидат-комисарите. В момента няма конкретен график за процедурата. Оценката от страна на комисията ни се основава изцяло на подадените от кандидатите декларации за интереси. Комисията прави оценка дали има потенциален или реален конфликт на интереси във връзка само с ресора на кандидат-комисаря", уточни Илхан Кючюк.

Декларацията е в две части – финансова и нефинансова част. "Ние трябва да установим има ли финансов конфликт на интереси. Може да изискаме допълнителна информация от кандидатите, може да ги поканим за разяснения на заседание, може да излезем с препоръки към кандидат-комисаря", добави евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа".

Още: "От хвърлена сянка до повече от същото": Мнение на евродепутатите ни за ресора "Стартъп и иновации"

"Първо, трябва да установим, че няма конфликт на интереси. Може да установим, че има конфликт, и трябва да намерим решение. Става дума за конфликти на интереси във връзка с финансовата част. Що се отнася до нефинансовата част, тази оценка се прави от определените парламентарни комисии", посочи той.

"Второ, може да се заемем и с нефинансови въпроси – тук ролята ни е само да уведомим съответната комисия, която е водеща. Не разполагаме с разследващи правомощия, можем да разгледаме само подадените декларации. Работим в условия на поверителност и при закрити врата. Този процес трябва да протече в спокойна атмосфера. Резултатите от процедурата в Комисията по правни въпроси ще бъдат обявени публично, когато се даде начало на изслушванията на кандидат-комисарите. Не играем политически игри, единствената ни задача в случая е да направим проверка", обяви Кючюк.

Той допълни, че ЕК е първият филтър на тези документи, като още не са постъпили в Комисията по правни въпроси. Тя ще разглежда декларациите една по една, по азбучен ред. "Ако има нужда, можем да поискаме допълнителна информация", повтори Кючюк.

Още: Скандал с ключов еврокомисар: Била агент на Държавна сигурност в Югославия?

Подводните камъни

На пресконференцията му бе зададен въпрос как ще подходят относно това, че реалните конфликти на интереси възникват от области, където не може да се види връзката между активите на комисаря и задачите, които той ще изпълнява. Тъй като ресорите на новите еврокомисари са широкообхватни, може да има много потенциални конфликти. "Имаме добър пример от предходни парламенти – използваме всичките си правни познания, за да се погрижим за защита на европейските интереси", каза Илхан Кючюк.

Попитан ще гледат ли публикации на НПО-та, след като вече някои от тях публикуваха списък от комисари, при които може да има рискове, той отвърна: "Не бих искал да навлизаме в идеологически дебати. Ще гледаме писмените документи, които са ни пратени, но ще се позоваваме на правната експертиза и на политическия опит, с който разполагаме".

Ако еврокомисарят отговаря за икономика или финанси и например е имал акции в някоя голяма финансова компания, но е решил е да ги прехвърли на своята съпруга, ще означава ли това, че той продължава да е в конфликт на интереси - този ключов въпрос също бе зададен на Илхан Кючюк. „Ще се зададе допълнителен въпрос на еврокомисаря, но това по дефиниция не го прави уязвим към бъдещата му работа. Всеки от нас има професионален бекграунд и чрез него е изградил авторитет в обществото. Ако няма конфликт между този авторитет и бъдещата работа на съответния еврокомисар, тук не би трябвало да има проблем", отвърна ръководителят на правната комисия в ЕП.

Още: Само България е изпълнила желанието на Урсула фон дер Лайен за квотите мъже/жени в ЕК

Вероятно е също така кандидат-комисарят да не предостави определени документи. Именно затова се провежда вторият етап от процедурата, в който участват членовете на парламента - те могат да направят на този етап политическа оценка.

На въпрос до каква степен се разглеждат семейните връзки и дали декларациите не са просто "на доверие", той отвърна: "Нашата цел е да използваме всички свои правомощия, за да гарантираме справедливо решение. Използваме всички свои правомощия съгласно процедурния правилник и етичния кодекс и не можем да ги надхвърляме".

Ако постъпи новина за потенциален конфликт, ще се възползвате ли, попитан бе Кючюк. "Тъкмо затова е тази процедура. Решенията обаче не се вземат от председателя на Комисията по правни въпроси – членовете могат сами да решат дали да зададат допълнителни въпроси. Задачата е да се постигне консенсус между членовете на комисията. Ще обявим изход от процедурата само след като сме проверили цялата налична информация", гарантира той.

Още: Петима български евродепутати влизат в ръководствата на комисиите на ЕП

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес