Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комисар Аврамопулос пред Actualno.com: България пази границите си отлично, ефектът е осезаем

06 юни 2017, 19:05 часа • 3284 прочитания

България пази отлично своите граници, въпреки че е подложена на огромен бежански натиск. Това ни радва изключително много, защото това са и границите на Европейския съюз. Наскоро проведох среща с министър-председателя Бойко Борисов и му благодарих от името на Европейската комисия за спазените ангажименти относно сигурността на общността.

Това заяви Димитрис Aврамопулос, комисар на ЕК с ресор миграция, вътрешни работи и гражданство, в отговор на въпрос на репортер на Actualno.com по време семинара "Справедливо разпределение на бежанците в Европа - създаване на обща система за убежище", който се провежда в Европейския парламент.

Аврамопулос отбелязва, че нелегалните мигранти и техните трафиканти вече заобикалят маршрута от Турция към България, което показва, че усилията в опазването на границата от българска страна са ефективни.

"България не е сама. Може да разчитате на подкрепата на всички в Европейския съюз, тъй като сте и една от държавите на първа линия. Искам да ви напомня, че присъствахме лично на откриването на обновените гранично-пропускателни пунктове на „Капитан Андреево“. Тогава обсъждахме и бреговата охрана, и новата общоевропейска гранична полиция. Заставаме зад вас и за напред ще продължавате да разчитате на нашата подкрепа. България си спази своите ангажименти и това дава резултати“, допълни Аврамопулос пред репортера на Actualno.com в Брюксел.

Според комисар Аврамопулос, Европа е длъжна да се справя колективно с предизвикателствата на тероризма, като не бива той се се обърква с миграцията.

„Чуваме гласове, които казват, че не искат да приемат бежанци заради опасения за своята сигурност, което е погрешно като позиция. Все пак повечето хора са такива, които бягат от тероризъм, а не са тези, които го създават. За съжаление, към момента не можем да се застраховаме и от случаи като този в Берлин. Трябва да бъдем максимално бдителни“, призова Аврамопулос.

Той е на мнение, че не може да се приеме „празната риторика“, която равнопоставя бежанците с терористите и посочи, че така, крайната цел на терористите да разединява, успява.

Преди година Европейската комисия предложи да се реформира системата за убежище и да се създаде една истинска обща система за настаняване със споделяне на отговорностите по справделив начин“, припомни комисарят. Според него, за да продължи тази реформа, трябва да се води диалог не само с институциите, но и с обществеността по места. Аврамопулос е категоричен, че мобилността в европейски и световен мащаб не може да бъде спряна и целта може да бъде само как да се управлява по-добре. 

Той бе поредният европейски лидер, който заяви, че чисто националните мерки не водят до добри решения за нито една страна членка на Съюза. Аврамопулос отбеляза, че „нито една държава не може сама да се справи с бежанския поток, независимо от капацитета, с който разполага“.

„Повече единство не означава да се отнемат отговорностите и правата на отделните държави. Имаме много добри примери за успеха на всеобщите усилия – подходът за регистрационните центрове, усилията за връщането на емигрантите, сътрудничеството с третите страни за реадмисия и т.н.“, посочи Аврамопулос.

В заключение еврокомисарят заяви, че ако кризата с бежанците ни е научила на нещо, това е, че статуквото не е вариант.

„Структурните слабости на сегашната система станаха очевидни в хода на кризата. Има разлика във вида на процедурите по приемане на кандидатите. Всички тези различния допринасят към вторични движения и това води до неравномерно разпределение на отговорности относно закрилата, от която имат нужда, законно търсещите убежище. Ще разчитаме на помощ и от Европейския парламент – тяхната подкрепа е от стратегическо значение за всички ни“, завърши Аврамопулос.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес