Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Комерсант" за компютърните чипове в Русия: Технологичният брак се увеличава бързо

17 октомври 2022, 14:18 часа • 5243 прочитания

Повредените и негодни за употреба компютърни чипове в компютри, телефони и сървъри, внесени в Русия от Китай, са се увеличили от 2% преди старта на войната в Украйна на 40%. Това пише руското издание "Комерсант". И уточнява, че руското министерство на търговията отрича да има такава информация като цяло или за цели сектори. А директорът на Центъра за модерна електротехника Иван Покровски коментира, че това се отнасяло "само до отделни компании".

Интересни моменти в материала извън стряскащото число са и някои използвани думи. На първо място, вестникът посочва, че бракът се отнася и за "друга електроника". Припомняме, че в Русия действат закони, които са много строги по отношение "обида на армията”. Освен това, "Комерсант" използва и думите "от началото на военните действия в Украйна", а не толкова популярното в руската пропаганда "специална военна операция".

Каква е основната причина, според статията? Западните санкции, които принуждават руските производители да търсят чипове не директно от производители, а от посредници, което моментално сваля качеството. Освен това, основната дестинация, от която се внасят чипове в Русия, е Китай. Увеличаването на брака ще оскъпи двойно руските продукти в сферата на електрониката и ще удължи времето за производство, коментира експерт пред "Комерсант".

Вносителите трябва да създават по-дълги вериги и да купуват стоки не директно от заводите, а от посредници и борси, така че степента на контрол върху качеството на продуктите пада, признава Николай Комлев, изпълнителен директор на Асоциацията на предприятията за компютърни и информационни технологии в Русия. Той се съмнява, че качеството на руското оборудване ще падне значително, "в края на краищата микросхемите се тестват преди сглобяването на компютри, но отхвърлените продукти са включени в крайната цена". Ако процентът на дефектност се увеличи с 40%, може да се предположи, че разходите в цената на крайния продукт ще се повишат с тези 40% от цената на компонентите, пресмята експертът.

ОЩЕ: Руски компании се обръщат към Хонконг, за да избегнат световните санкции

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес