Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко е хубаво в БРИКС: И в Швейцария се намери кой да прокарва тази линия

19 септември 2024, 07:30 часа • 1703 прочитания

След като западните политици и медии мълчаха или се присмиваха на БРИКС в продължение на години, възприятията на Запад се променят. Откакто турският президент Реджеп Ердоган поиска членство в БРИКС, тази тема започна да се споменава и в швейцарската преса. Това пише в анализ в швейцарското издание Weltwoche, което е известно като защитаващо десни позиции, понякога крайни. Медията поддържа линия твърдо против "социалната държава" и отделянето на повече средства чрез държавния бюджет за социални дейности и услуги, отрича и научните доказателства за събития като глобалното затопляне.

Още: Турция официално е подала молба за присъединяване към БРИКС

Първоначално БРИКС беше съставен от Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, но после прие 5 допълнителни членове: Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Етиопия, Египет и Иран. БРИКС вече обединява над 45% от световното население (Г-7 има 9,6%) и далеч надхвърля Г-7 по отношение на всички важни икономически показатели (това твърдение на автора е оборимо само като се погледне делът на БВП на двете организации в планетарен мащаб - по 27%). Тазгодишната среща на върха ще се проведе в руския град Казан през октомври и се очаква голям брой други страни да изявят желание да се присъединят.

Целта на БРИКС е многополюсен свят, независимо от "примката" на щатския долар. Това вече работи много добре на практика и членовете на БРИКС използват своите местни валути, когато търгуват помежду си. За да могат да се изчистят търговските дефицити, рано или късно ще има валута на БРИКС, която вероятно ще се базира на златото. Това обаче няма да стане за една нощ.

За Швейцария присъединяването към БРИКС би било възможност, която се появява веднъж на век, защото тази организация, която е провела над 200 конференции само тази година, бавно, но сигурно ще промени света, без да определя политиките на своите членове, както прави ЕС.

Членовете на БРИКС не се санкционират взаимно. Разногласията между тях се разрешават по дипломатически път. Преди на Иран и Саудитска Арабия да бъде позволено да се присъединят, те трябваше да заровят "томахавката на войната". Това е едно от най-важните изисквания за присъединяване.

Изоставяйки неутралитета и действайки като дързък икономически войн в услуга на ЕС и Вашингтон, швейцарците застанаха на страната на НАТО, и по този начин си затвориха вратата към самата БРИКС. Ето още една причина да се върнем към неутралитета.

Още: След визитата на Путин: Азербайджан официално поиска членство в БРИКС

Автор: Петер Ханселер, за Weltwoche

Историята на БРИКС

През 2001 г. отделът за глобални инвестиционни изследвания на Goldman Sachs публикува доклад "Изграждане на по-добри глобални икономически БРИКС", измисляйки акронима за четирите страни, които биха променили световната икономика – Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Между 2000 г. и 2009 г. темпът на растеж на нововъзникващите икономики за първи път изпревари този на развитите страни. С "Изграждане на по-добри глобални икономически БРИКС" нов термин навлезе в езика на инвестирането - както и с доклада на американската инвестиционна банка от 2003 година "Мечтайки с БРИКС: Пътят към 2050 г.", който прогнозира, че страните от БРИКС могат да изпреварят най-големите западни икономики до 2039 г.

Още: Нова валута и още нещо: Опитите на БРИКС да спре долара

"Като насочи изследователския прожектор към избрана група от нововъзникващи икономики, готови да се превърнат в следващите глобални центрове на растеж, Goldman Sachs помогна както на инвеститорите, така и на компаниите да оформят своето мислене и решения въз основа на променящата се динамика на глобалната икономическа сила" - това пише в материал на самата банка за термина "БРИКС".

Извън официалното обяснение за термина, има и друго, което е по-конспиративно - вижте ВИДЕОТО:

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес