Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са убитите досега шестима руски генерали в Украйна

23 март 2022, 13:47 часа • 10049 прочитания

Русия загуби няколко свои генерали във войната в Украйна. Само за смъртта на един от тях руските власти признаха официално, за останалите съобщиха украинските власти.

Кои са генералите, които Русия загуби:

Андрей Суховецки - смъртта му е потвърдена и от двете страни. Длъжност - заместник-командващ на 41-ва общовойскова армия на Централен военен окръг (Новосибирск) - генерал-майор. Съобщение за смъртта - 3 март. Възраст - 47 години.

От 1991 година служи в руската армия. Воювал е в Абхазия в 1995-1998 година, Втората чеченска война през 1999-2000 година, където е командващ на полк, Сирия през 2018 и 2019 година. Има редица награди и медал за храброст. По непотвърдена информация има и награда за окупирането на Крим. Вероятно след работата му в Сирия през 2020 става генерал-майор. Оставя две големи дъщери и малолетен син, пише Украинская правда.

Виталий Герасимов - убит по данни на украинското разузнаване, без коментар от руска страна. Длъжност: 41-ва общовойскова армия на Централен военен окръг (Новосибирск) - генерал-майор. Възраст: 44 години. Съобщение за смъртта - 7 март. 

За него има малко публична информация. Женен е с един син. Роден през 1977 г. в Казан. Завършва местния филиал на Челябинския танков институт и общовоенната академия на въоръжените сили на Руската федерация.

В една от справките пише, че е "преминал всички стъпала на длъжностната стълбица от командир на танков взвод до командир на мотострелкова бригада".

През 2013-2014 година командва 15-та отделна  мотострелкова бригада на Централния военен окръг, базиран в Самарска област, обозначена като "миротворческа". Тази бригада се отличава при нападението в Грузия. Украинските власти установяват участието на бойците й в окупирането на Крим и части от Донбас.

През 2016 година Путин му дава званието генерал-майора. Загива под Харков. 

Андрей Колесников  - убит по данни на Украйна, руската страна не е коментирала. Длъжност: командващ 29 общовойскова армия на Източния военен окръг, град Чита; генерал-майор. Възраст: 45 години. Съобщение за смъртта: 11 март. Роден във Воронеж, на 300 км от границата с Украйна. Учил заедно с Виталий Герасимов в Челябинския танков институт. 

В продължение на много години служи в танковите войски на различни длъжности. Вероятно е участвал във войната в Южна Осетия. През 2017 година получава званието генерал-майор.

През ноември 2021 година е назначен за командващ армията на Източния военен окръг. Участва в подготовката на общите учения на Русия и Беларус  "Восток-2022". 

Андрей Мордичев - убит по данни на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, руската страна не е коментирала. Длъжност: командващ 8-ма общовойскова армия На Южен военен окръг, гр. Новочеркаск; генерал-лейтенант. Съобщение за смъртта: 18 март. Възраст: 46 години. 

За Мордичев не е известно много. Пагоните на висш офицер получава през 2013 година, мястото му на служба през това време не е известно. Има много награди, вкл. и орден "За награда през Отечеството" и медал на Суворов.

Командвал е танкова бригада, после мотоскрелкова, отличила се във войната в Чечня и Абхазия, но не по времето на Мордичев.

Бил е командир на армейски корпус. През 2018 г. става първи заместник на командващия на 41-ва общовойскова армия. 

Магомед Тушаев - убит по данни на МО на Украйна, руската страна опровергава. Длъжност: командир на "частната гвардия на Кадиров" - генерал-майор. Възраст: 36 години, съобщение за смъртта - 26 февруари.

Кадиров отрича съобщенията за смъртта му и публикува снимка с Тушаев, за която твърди, че е направена след вестта за кончината му. 

Тушаев е един от най-важните бойци за Чечня. Той е командвла 141-ти полк, това е бившият батальон "Север", подчинен на  МВР на Русия. Съставен е от бойци, които са работили за Кадиров-старши. Това е елитно подразделение, управлявано от обкръжението на Рамзан Кадиров, счита се за частната гвардия на главатаря на Чечня. 

Тушаев е най-младият в списъка от висши офицери на Русия, убити във войната на Украйна. Още на 22 година влиза във военното дело. Служи само във вътрешните войски. 

Олег Митяев - убит по данни на полк "Азов" и президента на Украйна Володимир Зеленски, руската страна не коментира. Длъжност: не е известна, вероятно командир на 150-та мотострелкова дивизия (Ростовска област); генерал-майор. Съобщение за смъртта: 15 март.

Вероятна възраст - 48 години. Митяев е родом от Оренбург. Служи в армията от 1991 година, по-голямата част от времето е на различни ръководни длъжности във въздушно-десантните войски. Има информация, че през 2015 година под фалшива самоличност е бил в Донбас, за да ръководи руско формирование. През същата година е награден с медал "За заслуги към Отечеството" първа степен. Тя се дава за участие в бойни действия. През 2016 година получава званието генерал-майор и е изпратен да ръководи военна база в Таджикистан.

Митяев успява да се отличи в Сирия, но е ясно дали е воювал или командвал там.

Някои руски загуби в Украйна са по-големи от тези в Афганистан, твърди Украйна (ВИДЕО)

С какво се обяснява смъртта на толкова руски генерали само за месец война в Украйна?

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес