Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога гръцката диаспора ще може да гласува на парламентарни избори?

08 юли 2018, 17:13 часа • 5709 прочитания

Основната опозиционна партия в Гърция „Нова Демокрация“ е внесла предложение за предоставяне на избирателни права на живеещите в чужбина гърци на парламентарните избори. Но, правителството начело със СИРИЗА отново е отказало да се заеме с въпроса, пише базираният в САЩ гръцки портал Greek Reporter.

Вътрешният министър Панос Скурлетис отложи разглеждането на въпроса и заяви, че тази тема ще бъде разгледана от комисия в рамките на следващата половин година. Медията обяснява, че опозиционната партия е предложила поправки в изборния закон, които биха позволили на гърците в чужбина да упражнят правото си на глас на парламентарни избори и че тази точка трябва да бъде включена в проектопредложението за промяна на изборните секции в Атика и промени за местните избори в Гърция.

„Нова демокрация“ отправи подобни искания вече два пъти през тази година, припомня Greek Reporter.

В хода на дебатите в парламента, опозиционният лидер Кириакос Мицотакис се обърна към премиера Алексис Ципрас, председателят на народното събрание Никос Вуцис и вътрешния министър, но не получи отговор на въпросите си.

„Господин Ципрас, ще гласуваме ли заедно, за да могат гърците в чужбина да гласуват на тези избори? Да? С това клатене на главата казвате да или не? Или отказвате да отговорите? Или дори се преструвате, че не ме чувате. Знам, че задавам трудни въпроси“, заяви Мицотакис.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес