Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коалицията на Меркел е готова за преговори с германските социалисти

14 декември 2017, 07:37 часа • 539 прочитания

Десният германски блок ХДС/ХСС, воден от германския канцлер Ангела Меркел, реши да постави началото на сондиращи преговори за формиране на коалиция заедно със Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ). Това съобщи в сряда немската информационна агенция ДПА, позовавайки се на свои източници от двете партии, предаде БГНЕС.

Същевременно социалдемократите възнамеряват да проведат заседание с лидерите на партията в петък, 15 декември, за да определят дали ще продължат преговорите с блока на Ангела Меркел.

Всъщност в момента двете най-големи партии в Германия опипват почвата за предварителни разговори - т. нар. проучвателни преговори. Това е типичен похват в Германия, преди да се стигне до наистина сериозните преговори. Очаква се предварителните разговори да започнат през януари, ако в крайна сметка и социалистите решат да опитат шансовете си за участие във втора "голяма" коалиция.

Към момента между коалицията на Меркел и социалистите се очертават три големи различия - задължителна здравна застраховка за всички германци, което е цел на социалистите, визията на лидера на социалистите Мартин Шулц за „Обединени европейски щати” т.е. бъдещето на ЕС като федерация и желанието на социалистите семействата на получилите официално убежище в Германия и статут на бежанци да се присъединят към тях.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес