Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Лондон Садик Хан призова Мей да отложи Brexit

01 март 2019, 15:31 часа • 2777 прочитания

Кметът на Лондон Садик Хан призова премиера Тереза Мей да отложи оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, предупреждавайки, че изтича времето за преработване на споразумението за оттегляне.

"Ясно е, че не можем да постигнем смислена сделка, която да бъде одобрена от парламента до 29 март.Надявам се, че премиерът вижда смисъл и или удължава срока за предизвестие за член 50, или оттегля член 50." каза Хан, който е от основната опозиционна Лейбъристка партия на Великобритания, предаде АФП.

Член 50 е правило на ЕС, на което Великобритания се позовава през 2017 г., като стартира двегодишно обратно броене до Brexit, което приключва в 23:00 часа (23:00 GMT) на 29 март.

В момента страната е на път да напусне без споразумение, след като преобладаващият брой депутати през януари отхвърлиха споразумението за развод, сключено от Мей с ЕС в края на миналата година, предаде БГНЕС.

Притиснатата от обстоятелствата Мей сега търси промени в пакта, за които то тя се надява, че ще бъдат достатъчни, за да ги прокара през парламента до 12 март.

В преразгледаната си стратегия, обявена тази седмица, Мей обеща, че ако нейната сделка бъде отхвърлена, законодателите ще гласуват в следващите дни дали да Великобритания да напусне ЕС без сделка или да отложат за кратко Brexit.

Но европейските лидери предупредиха, че всяко отлагане ще бъде придружено с условия.

Садик Хан, който е сред водещите привърженици за провеждане на втори референдум за членството в Евросъюза, подчерта, че замразяването на процеса чрез едностранно оттегляне на член 50 е най-осъществимият път напред.

“Нека го направим ... спрете часовника. Сделката, която премиерът е договорил, дори да успее да я подобри, е лоша сделка ... парламентът е в застой. При тези обстоятелства на британската общественост трябва да бъде позволено да имат думата", добави кметът.

И зададе въпроса защо привържениците на Brexit са „толкова уплашени да дадат на британската общественост правото на глас“?

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес