Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Брюксел: Автомобили от "Конвоя на свободата" изчезват

14 февруари 2022, 13:38 часа • 6261 прочитания

Полицията на регион Брюксел е в повишена готовност заради очакваното навлизане на т.нар. "Конвой на свободата" в ранния следобед днес в белгийската столица. Протестът срещу ограничителните мерки заради Covid-19 не е разрешен, тъй като липсва официално искане за провеждането му, както изисква белгийският закон. Независимо от това стотици автомобили, кемпери и микробуси са на път към протеста.

Кметът на Брюксел Филип Клоз заяви, че към белгийската столица са забелязани да се движат около 400-500 автомобила и микробуса. "Около 30 са блокирани, а останалите просто изчезнаха", каза той по радио La Première (RTBF). Клоз също така уточни, че по същество колоните от протестиращи се състоят предимно от „лица в личните им превозни средства, а не от камиони, както е в Канада“. „Мисля, че малко белгийски или европейски компании са разрешили на служителите си да дойдат и да блокират Брюксел с фирмените камиони“, каза той, визирайки факта, че в Европа за разлика отвъд Океана повечето тежкотоварни автомобили са собственост на предприятията, а не на отделни физически лица.

Участниците в конвоя се събраха снощи във френския град Лил, който е на около 120 км от Брюксел в готовност тази сутрин да пресекат границата. По данни на полицията и по информация на АФП става въпрос за около 1300 автомобила от цяла Франция. Протестиращите прибавиха към исканията си срещу ваксините и здравните мерки и намаляване на данъците, както и повишаване на заплатите.

От федералната полиция на Белгия отказват да съобщят точния брой на силите на реда, които охраняват входовете към Брюксел, но посочват, че броят им е достатъчен. Белгийските власти забраниха всички демонстрации в столицата с "моторни превозни средства" и заявиха, че са предприели мерки за предотвратяване на блокирането. Превозните средства, които идват в столицата въпреки забраната, ще бъдат пренасочвани. Дори от летището в Брюксел посъветваха пътниците да вземат предпазни мерки и да пътуват с влак поради опасения от блокади. От полицията в Брюксел съобщиха също така, че по време на многобройните проверки са конфискували ножове. „Днес конфискувахме тези предмети, които със сигурност нямат място в мирна демонстрация. Оставаме и ще бъдем бдителни на цялата територия“, написаха местните власти в Twitter.

Белгийският министър-председател Александър Де Кро също посъветва демонстрантите да се откажат от плановете си да идват в Брюксел. „Казвам на тези, които идват от чужбина: погледнете правилата в Белгия. Никога не сме имали прекалено строги правила и вече нямаме толкова много. Затова недоволствайте си вкъщи."

Забраната за протести с моторни превозни средства, която е в сила от снощи, ще бъде удължена най-рано до вторник сутринта. Санкциите за неспазване могат да стигнат до затвор от 6 месеца до 10 години при утежняващи вината обстоятелства.

Припомняме, че в събота "Конвоят на свободата" успя все пак да влезе в Париж въпреки забраната на властите. Стигна се до сблъсъци с полицията и употреба на сълзотворен газ. 97 души бяха арестувани, а глоби бяха наложени на над 500.

Над 32 000 протестираха във Франция в общо 149 различни акции. Тази цифра, според данни на френското МВР, не включва участниците в "Конвоя на свободата". Само в Париж бяха мобилизирани 7200 жандармеристи, но в други градове на страната също имаше сериозно полицейско присъствие, а в Монпелие бе съобщено за тежкоранен полицай.

Сблъсъците с полицията в Париж бяха ожесточени, за което свидетелстват и многобройните видеа в социалните мрежи. Ето как например на "Шан-з-Елизе" покритите тераси на заведенията потънаха в сълзотворен газ и клиентите напускаха в паника:

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес