Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ключова среща: ЕС обсъжда финансовата помощ и членството на Украйна

14 декември 2023, 07:03 часа • 1482 прочитания

Европейският съвет се събира днес и утре в Брюксел за последното си заседание за тази година. Дневният ред предвижда да бъдат обсъдени въпросите за финансовата помощ за Киев, разширяването на съюза, за увеличаването на общия бюджет, за отбраната, сигурността и военното производство.

Важни теми

Евролидерите се надяват да одобрят предоставянето на 50 млрд. евро помощ за Украйна до 2027 г. Очаква се и решение за започването на преговори за членство в Европейския съюз с Украйна, Молдова и Черна гора.  

ОЩЕ: Вътрешните битки в ЕС заплашват 50 милиарда евро за Украйна

Друга важна тема на срещата ще бъде ситуацията в Близкия изток. Очаква се евролидерите да обсъдят и хуманитарната ситуация в Газа.

Темата за Шенген не присъства официално в дневния ред на срещата, но очакванията са премиерите на България и Румъния да продължат разговорите си с останалите лидери от ЕС, за да се опитат да договорят пълното приемане на двете страни в зоната за свободно движение, до края на тази година.

Призивът на Шарл Мишел

В навечерието на заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова участниците да бъдат подготвени за отстъпки и да проявят чувство за отговорност, като поставят на първо място европейските интереси. До началото на заседанието остава несигурно дали Унгария ще продължи да блокира повишаването на бюджета и започването на преговорите за присъединяване на Украйна.

ОЩЕ: Заради Орбан: ЕС спешно търси пари за Украйна извън европейския бюджет

Мишел уточни, че се очаква ЕС отново да потвърди призива си за незабавно и безусловно освобождаване на заложниците, държани от "Хамас". Той посочи, че разговорите ще засегнат също проявите на омраза, антисемитизъм, нетърпимост, расизъм и ксенофобия, включително спрямо мюсюлманите.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес