Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайският посланик в Москва обвини НАТО за изострянето на украинската криза

03 август 2023, 06:12 часа • 3213 прочитания

НАТО е основната причина за изострянето на украинската криза и предстоящи проблеми Азиатско-тихоокеанския регион. Това заяви китайският посланик в Русия - Чжан Ханхуей, в интервю за ТАСС.

„В продължение на повече от 30 години НАТО подклажда напрежението навсякъде, нарушава стабилността и насърчава сепаратизма, както беше в Косово, Либия и Афганистан. Пет разширения на изток сериозно повлияха на реда и сигурността в Европа след Студената война и бяха ключът и основна причина за изострянето на украинската криза“, каза той.

ОЩЕ: Щатски сенатор към Медведев: Ядрен удар в Украйна ще е атака срещу НАТО

Бидейки реликва от Студената война, НАТО трябваше да престане да съществува, когато Студената война приключи“, отбеляза китайският дипломат.

„Но продължава да просперира, подхранвана от разпалването на войни и подстрекаването на конфликти. Фактите показват, че където и да протегне дяволските си ръце НАТО, няма да има мир и хората ще умират“, твърди Ханхуей.

Според него Северноатлантическият алианс е "объркал" Европа и сега "иска да разруши мира и спокойствието в Азиатско-тихоокеанския регион".

ОЩЕ: Гаранции за сигурност срещу Русия: Украйна започва да ги обсъжда със САЩ

„НАТО се отклони от целите на Хартата на ООН, които са за развитието на приятелски отношения между нациите и укрепване на глобалния мир. Въпреки общия мир и стабилност в Азиатско-тихоокеанския регион, НАТО настоява за провеждане на военни учения и разгръщане на така наречените операции за осигуряване на свобода на корабоплаването в региона, ескалиране на напрежението и създаване на конфронтация между лагерите“, каза ръководителят на Китайска дипломатическа мисия. „След като обърка Европа, НАТО иска да разруши мира и спокойствието в Азиатско-тихоокеанския регион. Това, което НАТО прави, изобщо не е в полза на каузата на приятелството между човечеството и света“, заяви Ханхуей.

"Разширяването на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион унищожава неговия самоналожен географски обхват, намесва се в мандата на Съвета за сигурност на ООН и нарушава ограниченията на Хартата относно регионалните договорености“, добави той.

Посланикът смята, че през последните години НАТО "протяга ръце все повече и повече" в опит да се намеси в делата на Азиатско-тихоокеанския регион.

„НАТО покани Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия да участват в срещата на върха на алианса за две последователни години и подписа „специална програма за партньорство“ с четири държави“, продължи той. „НАТО също планира да отвори първия офис за връзка в Япония през 2024 г. Желанието му да се премести на изток, в Азиатско-тихоокеанския регион, предизвиква голяма загриженост и силно възражение от страна на страните от региона“, посочи той.

Дипломатът припомни, че бившият премиер на Австралия Пол Кийтинг е написал статия, в която казва, че „разширяването на НАТО на изток в Азиатско-тихоокеанския регион е като чума“. „Тази фраза изразява общата загриженост на страните“, обобщи Ханхуей, пише БГНЕС.

ОЩЕ: НАТО взе конкретни мерки и за България след като руска бомбардировка застраши Румъния

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес