Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай предложил на Путин план за блокиране на YouTube в Русия

29 март 2023, 20:20 часа • 6122 прочитания

Владимир Путин се е съгласил в разговорите със Си Дзинпин да помогне за засилване на цензурата в интернет. Това съобщи прокремълското издание "Октагон", позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Според тях група китайски експерти по киберзаплахи е пристигнала в Москва, за да анализира и подготви техническа „пътна карта“ за пълно блокиране на YouTube в Русия, заедно с руските си колеги. Част от технологията, според Octagon, ще бъде предоставена от Народноосвободителната армия на Китай, а останалата част ще се основава на руски и беларуски разработки.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Блокирането на YouTube, една от най-големите платформи на антивоенния дневен ред, ще стане възможно през четвъртото тримесечие на 2023 г. Тогава ще има работа за блокиране на всички видове VPN.

През януари собственикът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че видеоплатформата скоро ще бъде блокиран в Руската федерация. "YouTube е информационната чума на нашето време", смята Готвача на Путин, наричайки тези си сънародници, които се обявяват срещу закриването на видеоплатформата, "предатели на своя народ и на страната си" и на бъдещите поколения руснаци.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес