Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кипър обмисля да приеме арменци от Нагорни Карабах

30 септември 2023, 07:10 часа • 2460 прочитания

Кипър обмисля да приеме арменци, напускащи Нагорни Карабах, ако възникне такава необходимост, предаде БНР. Кипър определя едностранните действия на Азербайджан като „актове на етническо прочистване“, изискващи решителен отговор от международната общност.

Република Кипър поддържа отворени коридори за арменския народ, а министърът на външните работи Константинос Комбос е в контакт с арменския си колега, се посочва в изявлението.

Още: Нагорни Карабах вече няма да съществува: Азербайджан реши откога

Помощта

Правителството в Никозия е готово незабавно да предостави необходимата хуманитарна помощ за прогонените арменци от Карабах. Наред с други мерки се обсъждат начини за настаняване на нуждаещи се от тях на острова, уточнява външното министерство.

За тези действия то се позовава на „традиционните исторически и силни връзки“ между двете страни.

В съобщението си кипърското Министерство на външните работи заявява, че „осъжда най-категорично военната операция на Азербайджан“ в Нагорни Карабах и непрекъснато повдига въпроса за нея както в рамките на ЕС, така и на други международни форуми.

Кипър също така призовава за „всеобхватен и устойчив диалог за гарантиране на правата и сигурността на арменците от Карабах, както и за постигането на траен мир и стабилност в по-широкия регион“.

Още: Ердоган защити Азербайджан, десетки хиляди арменци бягат от Нагорни Карабах (СНИМКИ)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес