Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кьовеши предупреди: Политици защитават престъпни организации

01 март 2024, 12:55 часа • 1929 прочитания

Главната прокурорка на ЕС Лаура Кьовеши предупреди, че престъпните организации имат прекалено голямо влияние върху демократичните структури, предаде ДПА.

"В нашите производства откриваме хора от бизнеса, политици или служители в публичния сектор, които защитават престъпни организации", каза Кьовеши пред германския в. "Зюддойче цайтунг".

ОЩЕ: Европрокуратурата разследва крупна ДДС измама в България и още пет европейски държави

Според Кьовеши мащабите на измамите с еврофондове се подценяват. По изчисления на Европол досега в Европа са конфискувани едва 4% от финансовите средства, придобити по престъпен начин.

Освен това европейската главна прокурорка заяви, че Германия е привлекателна страна за измамниците. "Това е една голяма икономика, има много компании, лесно е да се укрият някои неща", посочи Кьовеши. Въпреки това броят на делата показва, че има добро равнище на разкриваемост на престъпленията. "Ако навсякъде имаше същото ниво на разкриване на измами с ДДС или митнически измами като в Германия, ситуацията като цяло щеше да е по-добра", заключи Кьовеши.

Европейската прокуратура е независим и децентрализиран орган, който е упълномощен да преследва престъпления срещу бюджета на ЕС в националите съдилища. Фокусът ѝ е върху престъпления, свързани с неправомерно получаване на евросубсидии или със сключване на договори с ЕС, както и върху митнически нарушения и схеми за измами с ДДС.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес