Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев: Украинските кораби ще продължат да плават през Керченския пролив

07 декември 2018, 12:08 часа • 2641 прочитания

Министърът на отбраната на Украйна Степан Полторак заяви в ефира на телевизионния канал „Прямой“, че при необходимост украинските кораби ще продължат да плават през Керченския пролив, предава РИА Новости.

По неговите думи, украинските военни „ще извършват такива преходи, съблюдавайки всички международни норми и правила“, когато бъдат готови за това.

По-рано стана ясно, че САЩ не водят дискусия за възможността за военен отговор на действията на Русия в Керченския пролив. Това съобщи в на 6 декември генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Комитета на началниците на щабове на въоръжените сили на САЩ, на конференция, организирана от The Washington Post, съобщи агенция "Фокус".

"Нямаше военен отговор, нямаше дискусия за военния отговор (на инцидента) в Азовско море", каза той.

"На първо място, нашите отношения с Украйна са насочени към две неща: ние им помагаме да реформират въоръжените си сили и второ, ние обезпечаваме отбранителните им потребности , така че да могат да се защитят" За да не се объркат двата въпроса (инцидента в Азовско море и помощта за Украйна като цяло), понастоящем няма дискусии за военен отговор на инцидента в Азовско море ", обясни военният командир. Междувременно той отбеляза, че неговата работа е "да гарантира, че президентът на САЩ Доналд Тръмп има възможни варианти за реакция с използването на въоръжени сили".

Дънфорд също така добави, че не е обсъждал инцидента в Керченския проток с началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия армейски генерал Валерий Герасимов.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес