Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев: Руските сили в Луганск плашат работници - нямаш руско гражданство, няма заплата

31 май 2023, 11:29 часа • 2032 прочитания

Украински служители на държавна институция в окупирания от Русия град Станица Луганска в Луганска област са били уведомени от руските сили, че само тези, които са се регистрирали в руска банка, ще могат да получат заплатите си през юни. Това съобщи на 31 май Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

Този ход е част от усилията на Москва да наложи руско гражданство на украинците, пребиваващи в окупираните територии, тъй като те не могат да открият сметка в руска банка, без да предоставят руски паспорт, пише Kyiv Independent.

Град Станица Луганска е окупиран от руските войски от началото на войната, отприщена от диктатора Владимир Путин през февруари миналата година. Русия обяви "анексирането" на Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска област през септември 2022 г., след като руските пълномощници проведоха фалшиви референдуми в окупираните части на тези региони.

Междувременно в кримския град Ялта инсталираното от Москва незаконно правителство изземва недвижими имоти от украинци, които са отказали да вземат руски паспорти, твърди Генералният щаб на Украйна във Facebook. Русия настанява свой военен персонал в иззетите жилища, допълват украинските военни.

Кримският полуостров е под руска окупация от 2014 г. Оттогава Москва постоянно оказва натиск върху жителите на Крим и нарушава човешките им права.

От 2019 г. насам Русия е издала около един милион руски паспорта на украинска територия. Миналото лято ръководителят на външните работи на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че ЕС няма да признае руските паспорти, издадени на украински граждани в окупираните територии.

ОЩЕ: Киев с ултиматум към руските граждани в Крим: Напуснете, докато имате възможност

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес