Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев: МААЕ да санкционира руската ядрена индустрия

19 януари 2023, 10:14 часа • 1359 прочитания

Украинският премиер Денис Шмигал призова Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да наложи санкции на руската държавна ядрена агенция "Росатом". Той поиска от генералния директор Рафаел Гроси да ограничи правата и привилегиите на Русия в рамките на МААЕ и да спре сътрудничеството с нея в ядрената област.

Според него "Росатом" печели около 9 млрд. долара всяка година от продажбата на суров уран, от услугите си по обогатяване на уран и от изграждането на атомни електроцентрали.

Шмигал заяви, цитиран от Kyiv Independent, че "по-голямата част от тези средства, ако бъдат получени, ще отидат за финансиране на войната, за финансиране на ракети, които убиват мирни украинци, и ще изложат целия цивилизован свят на ядрена опасност“.

На 9 януари украинският премиер заяви, че Киев очаква Европейският съюз да наложи санкции на руската ядрена индустрия, по-конкретно на държавния ядрен оператор "Росатом", в рамките на следващите си наказателни мерки срещу агресията на Владимир Путин. По темата Шмигал проведе разговори в Киев със заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс.

ОЩЕ: Унгария ще блокира и 10-ия пакет санкции срещу Русия

Шмигал заяви също, че Украйна си сътрудничи с европейски партньори за демилитаризацията на АЕЦ "Запорожие" - най-голямата атомна централа в Европа, окупирана от руските сили от началото на март. С безразсъдното си поведение войниците на Путин рискуваха няколко пъти предизвикване на ядрена авария, като обстрелваха украински позиции от района на АЕЦ-а и го ползваха като щит, за да не може украинците да им отвърнат.

ОЩЕ: РУСКИ СНИМКИ и ЧЕЧЕНСКО ВИДЕО: Руснаците са уцелили АЕЦ Запорожие, докато са стреляли по западния бряг на Днепър*

Централата, разположена в окупирания от Русия град Енергодар в Запорожка област, е използвана като военна база за извършване на нападения срещу контролираната от Украйна територия отвъд река Днепър.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес