Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев даде срок от три часа на Русия да освободи украински адмирал

19 март 2014, 19:30 часа • 19360 прочитания

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов постави условие към кримските лидери да освободят в срок от три часа командващия украинския флот Сергей Гайдук, предаде AFP.

„Ако адмирал Гайдук и всички други заложници – военнослужещи и цивилни – не бъдат освободени, властите ще отговорят адекватно, технически и технологично”, заяви Турчинов.

„Сергей Гайдук е временно задържан от органите на прокуратурата, понеже към него има въпроси”, заяви представител на севастополската прокуратура.

По-рано днес базата на украинските ВМС в Севастопол беше превзета без жертви. А главнокомандващият на черноморския флот на Русия Александър Витко заяви, че стрелбата срещу украински военни от вчера, при която загинаха двама души, е провокация. Предупреждавам никой да не си играе с огъня и да не се вдига напрежението, каза Витко.

В Крим има около десетина бази с общо 15 000 военни. Украйна продължава да разполага с няколко черноморски бази на полуострова. Освен това има три военни летища, макар и блокирани. Украинската власт, поне към момента, не изглежда готова да се примирява с развитието на ситуацията, коментира Нова телевизия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес