Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Католици и лутерани се извиниха за насилието по време на църковната революция

31 октомври 2017, 14:48 часа • 2386 прочитания

Католически и лутерански религиозни лидери поискаха прошка за насилието по време на революцията, в рамките на която протестантите се отделят от Римската църква, предаде AFP.

„Молим за прошка за грешките си и за начина, по който християните раниха Христовото тяло и се обиждаха взаимно по време на 500-те години от началото на Реформацията до днес“, се казва в съвместно изявление на Ватикана и Световната лутеранска федерация.

Припомняме, че днес се отбелязва навършването на половин хилядолетие откакто германският теолог Мартин Лутер публикува своите 95 тези, критикуващи Католическата църква и променили лицето на християнството. Реформацията води до значителни обществени катаклизми в Европа - войни, преследвания и изселвания, включително и заминаването на пилигримите за американския континент.

Най-смъртоносният религиозен конфликт в Европа е Тридесетгодишната война, която завършва през 1648 г., след която ролята на религията в европейската политика е ограничена.

„Разбираме, че макар и миналото да не може да бъде променено, то неговото влияние върху днешния ден може да се трансформира, за да стане стимул за увеличаваща се взаимност и знак на надежда, че светът ще преодолее разделението и фрагментирането“, посочват още религиозните лидери, пише БГНЕС.

И двата клона на католицизма се ангажират с това да „преодолеят различията помежду си“, като според тях общото между тях е повече от различията им.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес