Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Католическата църква е изправена пред нови обвинения в насилие срещу над 540 деца

18 юли 2017, 18:21 часа • 1811 прочитания

Най-малко 547 момчета в германско католическо хорово училище са станали жертва на физическо насилие, което потърпевшите описват като „затвор, ад или концентрационен лагер“, заяви разследващ при публикуването на доклад за един от най-тежките подобни скандали в страната.

Църковният хор на катедралата „Регенсбургер Домшпатцен“ в южната провинция Бавария, през 2010 г. беше замесен в мащабния скандал за сексуално насилие срещу деца, който обхвана Католическата църква на много други места по света. Тогава редица жертви определиха престоя си в известния по света училищен хор в град Регенбург като „най-лошото време от живота си, белязано от страх, насилие и безпомощност“, заяви адвокат Улрих Вебер, който преди две години беше натоварен от диоцеза със задачата да разследва случая.

Представяйки своя финален доклад за случаите на насилие в периода от 1945 г. до началото на 90-те, Вебер заяви, че е установил 67 случая на сексуално насилие и 500 случая на друг вид физическо насилие, като някои предишни певци са били жертва и на двете.

С това случаите на насилие от страна на духовенството и възпитателите в училището се удвояват в сравнение с последните данни на Вебер от 2016 г., когато той съобщи за 231 случая. Според разследващия, който заяви, че не е могъл да разговаря с всички предишни ученици, реалният брой на посегателствата срещу деца е около 700.

Според него за събитията се разбира едва сега заради „културата на мълчание“, която е целяла да предпази репутацията на известния момчешки хор. Вебер заяви също, че част от вината е и на бившия директор на хоровото училище Гьорг Ратцингер, който е и по-голям брат на предишния папа Бенедикт XVI. Като директор на хора от 1964 г. до 1994 г. Ратцингер може да бъде „обвиняван за пренебрегването и неуспяването да се намеси“ в случаите на физическо насилие. Той обаче посочи, че към момента не разполага с информация, че директорът е знаел за извършваното сексуално насилие.

По думите на Вебер насилието срещу деца е било съсредоточено в най-ниските класове на училището, но също така и в по-горните отделения. Според него до момента е установена самоличността на 49 предполагаеми извършители, но не се очаква те да бъдат изправени пред правосъдието, тъй като престъпленията им са били извършени отдавна.

Доказаните жертви на подобно насилие ще получат по 20 000 евро компенсация.

Скандалът е един от няколкото, които разтърсиха Католическата църква през последните години. Най-значимият от тях беше този в Ирландия, където свещеници признават за извършването на сексуално насилие върху над 100 деца. Няколко германски институции също бяха засегнати от скандалите, включително и елитното Йезуитско училище в Берлин, където двама свещеници системно са оказвали сексуално насилие върху деца през 70-те и 80-те години.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес